Nova planeta: Astronomi snimili Super Jupiter! (FOTO, VIDEO)

Izvor: S media, 20.Nov.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova planeta: Astronomi snimili "Super Jupiter"! (FOTO, VIDEO)

Naučnici su pomoću infracrvene svetlosti snimili novu planetu koji su nazvali 'Super Jupiter'. Ali, još nisu sasvim sigurni da li se radi o planeti ili zvezdi, objavila je NASA.

Iako je do sada otkriveno na stotine planeta, samo mali broj njih je snimljen direktno, kao što je slučaj kod 'Super Jupitera'.

Novootkriveni planeta kruži oko zvezde Kapa Andromeda. Planeta je 13 puta masovnija od Jupitera, ima masu veću za 2,5 puta od Sunca i od nas je udaljena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 170 svetlosnih godina.

Zvezda Kapa Andromeda relativno je mlada, naučnici procenjuju oko 30 miliona godina, za razliku od Sunca čija se starost procenjuje na oko 5 milijardi godina.

'Super Jupiter' fotografisali su teleskopom na Havajima u infracrvenom delu spektra, tako što su prekrili disk zvedze kako bi se njen sjaj umanjio i planeta postala vidljiva.

(S media/Jutarnji.hr)

Foto: YouTube, NASA
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Ruski astronomi pronašli novi asteroid

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2012, 09:52

21.11.2012. -..Ruski astronomi su pomoću mreže teleskopa MASTER astrofizičkog Irkutskog državnog univerziteta u Tunkinskoj dolini Burjatije pronašli novu malu planetu u pojasu asteroida veličine od 1,5 do 2 kilometra između orbita Marsa i Jupitera...Asteroid 2012 VG82 ima izduženu orbitu: od...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.