Izvor: Studio B, 20.Nov.2012, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova izložba Narodnog muzeja u Starom dvoru

Nastavljajući realizaciju projekta „Blago nama“, Narodni muzej i Skupština Grada u holu Starog dvora, po četvrti put ove godine, predstavljaju neka dela iz kolekcije tog muzeja.

Nakon izložbi „Sugrađanke“, „Biti rimljanin“ i „Bogovi i heroji“ ovoga puta to su tri skulpture naših poznatih vajara Ivana Meštrovića, Tome Rosandića i Simeona Roksandića. Tako je danas predstavljena izložba „Više >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << od portreta" autorke Evgenije Blanuše.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković podsetila je da stalna postavka javnosti nije dostupna već devet godina, te da samo tokom tematskih izložbi i u posebnim prilikama publika ima mogućnost da se susretne s vrednostima koje se čuvaju u muzeju.

- Želja da se naša kulturna baština predstavi građanima upravo je realizovana projektom „Blago nama". Zahvaljujući izložbama u Starom dvoru, i stručnjaci i posetioci u prilici su da istraže u kojoj meri kulturna baština postaje važan deo identiteta Beograda i kakvim su nitima povezani naša prošlost i sadašnjost. Tokom proteklih meseci na hiljade ljubitelja umetnosti bili su u prilici da se prisete ili da se prvi put susretnu sa izuzetnim delima, koja oslikavaju različite epohe i lica Beograda - kazala je Bojana Borić Brešković.

Autorka izložbe viši kustos Evgenija Blanuša vešto interpretira dvojaku percepciju umetnika, pružajući nam mogućnost da na različite načine sagledamo velikane čija remek-dela susrećemo šetajući gradskim pejzažima. Istražujući značenje i funkciju skulpture u muzejskim zbirkama i javnom prostoru podstaknuti smo da ispitamo naš odnos prema umetnosti, njenom uticaju na naše živote i grad u kome živimo.

Pored činjenice da svedoče o izuzetnim ličnostima koje su svojim stvaralaštvom oplemenile brojne muzejske postavke ili pak urbane pejzaže, izložene skulpture i crteži nam omogućavaju da bolje upoznamo umetnike zahvaljujući kojima mesta pored kojih svakodnevno prolazimo oplemenjuju našu svakodnevicu.

Tokom trajanja izložbe „Više od portreta" posetioci Starog dvora mogu da vide skulpturalne autoportrete Ivana Meštrovića, Simeona Roksandića i Tome Rosandića, Meštrovićevu autokarikaturu, kao i karikature Roksandića i Rosandića koje su načinile njihove kolege Beta Vukanović i Anđeo Uvodić.

Zdanje Starog dvora i izložbe Narodnog muzeja otvoreni su za posetioce svake subote i nedelje, u terminu od 10 do 17 časova, do januara sledeće godine. Ulaz je slobodan.

Stručno vođenje kroz postavku organizovano je u 13 časova. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 060/8075-035.

 

 

 
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.