Nova istraživanja: Hronična neverica

Izvor: BKTV News, 06.Dec.2013, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova istraživanja: Hronična neverica

Dugi niz godina živimo u međusobnim lažima, prevarama, obmanama, obećanjima i stalnom socijalnom posrtanju, korupciji i nepravdi. Kod građana Srbije sakupio se veliki hronični talog skepticizma. Dovoljan razlog da istraživači zaključe da smo na dnu evrospke lestvice po međusobnom poverenju. Po istraživanju komunikologa Zorana Pavlovića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, 88 odsto građana Srbije saglasno je sa tvrdnjom da se većini ljudi ne može verovati i to posebno u poslednjih deset >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << godina kada kod građana Srbije preovladava intenzivno međusobno nepoverenje.
Građani su nepoverljivi unutar svojih porodica, radnih mesta, životne sredine. Sve manje veruju svojim političarima, javnom mnjenju… Zavladalo je opšte nepoverenje. Gde vlada masovno nepoverenje nema ni energije, izlaska iz krize, niti uvažavanja moralnih vrednosti i ciljeva. Nepovrenje je došlo zbog epidemije organizovane prevare i korupcije i spoznaje da se uz pomoć obmana ili laži može bolje nekažnjeno živeti, nego za datu reč. Pojam dati „časnu reč“ postala je arhaična i mnogi je tretiraju kao demagošku. Časna reč je bila sam vrh pouzdanosti, odlika moralnih vrlina i garant u međusobnom opštenju i odnosu prema društvenim i kolektivnim vrednostima. Danas se gubi trag „date reči“ i obećanja i kod političara koji u izbornim kampanjama „slatko“ obećavaju. Velika količina izrečenih laži i prevara i nedostatak socijalne pravde i zaštite ljudskih prava dovodi do bolesti društva kao hronične neverice. Gde je onda izlaz?
Rešenja se nakon više decenija sistemskih obmana moraju tražiti u dužem periodu discipline karaktera i jačanja nacionalne i društvene volje i snage. Radi se, dakle, o duhovnoj i društvenoj obnovi Srbije i njenih vrednosti, počev od vrednosti znanja, rada, pa sve do poštovanja institucije porodice, crkve, javnih institucija i, pre svega, elementarnog uvažavanja „malog čoveka“. Nepoverenje u Srbiji nije samo „insajderskog“, odnosno unutrašnjeg karaktera. Veliko je nepoverenje i prema susedima zbog loših međunacionalnih iskustava, ali i zbog globalnih procesa u Evropi. Srbija je dugi niz godina bila pod ekonomskom i svakom drugom blokadom. Stvoren je negativan stav prema Srbiji koji se sporo menja. Srbija će zato ići dugim putem „ u Jevropu“. U poslednjih 25 godina izgubljena je vitalna snaga i vera u sopstvene vrednosti. Zato je Srbija danas u obavezi da obnovi svoje unutrašnje potencijale. Minimum stabilnosti moralnih načela je kada građani svoj skpeticizam svedu ispod 50 odsto, odonosno kada zavlada moralna ravnoteža u društvu, politici, pre svega, u svakodnevnom običnom životu.
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.