Nova hladnjača za niške voćare

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hladnjača za niške voćare

Niško Udruženje voćara i vinogradara "Čegar" dobilo novu hladnjaču za skladištenje voća i povrća, i voćarsku mehanizaciju vrednosti 15.000 evra. Voćari svoju šansu vide u udruživanju.

U saradnji sa nemačkom nevladinom organizacijom HELP, u okviru projekta "Smanjenje siromaštva kroz podršku lokalnom održivom razvoju u južnoj Srbiji", niško udruženje voćara i vinogradara "Čegar" dobilo je novu hladnjaču.

Slađana Milić iz Gabrovca kod Niša radila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je 28 godina u državnoj firmi. Sada se potpuno posvetila voćarstvu. Šljive gaji na dva hektara zemlje, a planira i mnogo više: "Pedeset ari nameravam da zasadim sada, onda još jedan hektar, i ne nameravam da se zaustavim na tome".

Slađana i drugi voćari nisu do sada mogli da planiraju na duže staze, jer nisu imali mogućnosti da skladište voće. Budući da u tom kraju sazreva nešto ranije, niški voćari su morali da ga prodaju po znatno nižim cenama. Tim više ih je, kako kažu, obradovala nova hladnjača kapaciteta 25 tona.

Ljubiša Antić, voćar iz Gabrovca kaže da se višnja otkupljuje po ceni od 40 dinara ove godine, dok je u Blacu bila 98 dinara, a da su imali ovu hladnjaču mogli bi da, kako kaže, dobiju bolju cenu.

Svetislav Petrović, voćar iz Gabrovca dodaje da su ovom hladnjačom dobili mnogo, pre svega u plasmanu proizvoda. Udruženje voćara i vinogradara na području Niša ima 36 članova, a ovu hladnjaču i mehanizaciju moći će da koriste već na proleće.

"Cilj projekta jeste zapošljavanje i samozapošljavanje, odnosno omogućavanje razvoja preduzetništva", kaže Stanislava Kulidžan iz NVO HELP.

Samo u proteklih godinu i po dana, za projekat smanjenja siromaštva na području Niša izdvojeno je 330.000 evra, od čega je grad obezbedio 130.000 evra.

Aleksandra Brzaković, načelnik gradske Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, istakla je da ovakvi programi pokazuju da se udruživanjem i osavremenjavanjem proizvodnje može mnogo postići voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji.

Sve je veći broj voćara na području Niša koji u udruživanju vide svoju šansu. U prilog tome govori i podatak da u saradnji sa gradskom upravom za poljoprivredu niču i novi zasadi: u selu Hum zasađeno je 10.000 stabala šljiva i trešanja, a udruženje će uskoro dobiti dvadesetak novih članova.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.