Nova američka porodica: Istopolni roditelji, sporazumni brakovi i rođaci po izboru

Izvor: Blic, 26.Nov.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova američka porodica: Istopolni roditelji, sporazumni brakovi i rođaci po izboru

Američke porodice i domaćinstva nikada nisu bili neobičniji, a promene koje su pretrpeli drastičnije su nego što je do pre samo nekoliko godina moglo da se pretpostavi. Porodica koja se sastoji od roditelja u braku i njihove biološke dece sve je ređa

Uprkos sve većem jazu između bogatih i siromašnih, u porodicama vlada sve veća društvena jednakost. Brakovi između osoba različitih rasa, veroispovesti, političkih ubeđenja i životnih stilova, kao i između imigranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << različitog porekla, sve su ćešći, kao i istopolni brakovi, ali i dobri prijatelji koji udružuju snage i postaju “rođaci po izboru” - dele životne troškove, troškove socijalnog osiguranja, zakonski se usvajaju i jedni drugima sve ostavlaju testamentom.

Neoženjeni i neudati žive sami i sve češće sebe ponosno nazivaju “jednočlanom porodicom”. Istovremeno, sve je više i porodica koje počivaju na samohranom roditelju, parova koji žive nevenčano i podižu zajedničku decu, majki koje ne žive sa biološkim ocem svoje dece i - tipično za zemlju s najvećim brojem zatvorenika - porodica kojima su jedan ili više članova u zatvoru.

I to je srećna američka porodica: dvojica tata u gej braku i puno usvojene dece

U isto vreme, staromodna porodica koju čine roditelji u stabilnom braku koji podižu zajedničku decu u SAD i dalje predstavlja značajan izvor moći, ali i sve više ostaje izvan domašaja svih koji ne pripadaju obrazovanoj eliti.

Za 70% Amerikanaca ideal je postala porodica u kojoj oba roditelja rade i zajednički brinu o deci, sve više zaposlenih žena je glavni finansijski stub porodice, skoro 40% dece rađa se izvan braka, a stopa rađanja se od 1960-tih godina prepolovila.

Nepopravljivo romantični, Amerikanci se, međutim, još žene i udaju češće (i više puta), i na venčanja i sve što uz to ide troše više - 70 milijardi dolara - nego pripadnici ma koje druge razvijene nacije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kako danas izgleda moderna američka porodica

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2013

Američke porodice i domaćinstva nikada nisu bili neobičniji, a promene koje su pretrpeli drastičnije su nego što je do pre samo nekoliko godina moglo da se pretpostavi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.