Nova 2013. godina evrointegracija?

Izvor: B92, 01.Jan.2013, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova 2013. godina evrointegracija?

Beograd -- U Novoj godini novo odbrojavanje. Januar, mart pa jun - to je redosled datuma za poteze koji bi Srbiju trebalo da dovedu do početka pregovora o članstvu u EU.

Analitičari sa umerenim optimizmom komentarišu najave da će ovu godinu obeležiti dugo čekani početak pristupnih pregovora o članstvu, ali skreću pažnju da je održavanje odnosa sa Unijom veoma važno za ekonomski razvoj zemlje.

Nekadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktorka vladine kancelarije za EU integracije Tanja Miščević smatra da su se stekli uslovi za napredak.

"Mislim da su se kockice složile, do sada je učinjen sav napredak, uz sve probleme u smislu uvođenja evropskih standarda, harmonizovanja zakona i njihove implementacije stvaranja regulatornih tela...sada na takvom nivou je došlo vreme da se pregovara o članstvu. Ako mene pitate mislim da je moglo i ranije što se tiče tehničke pripremljenosti, ali politički uslovi su se stvorili, jer su sva velika pitanja koja su ometala proces evropintegracija na vidiku da imaju dobar pravac", kaže Tanja Miščević.

Klučni uslov bilo svakog narednog koraka u tom pravcu je Kosovo. Od Srbije se očekuje da primeni sve do sada dogovoreno, pre svega sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima. Dodatno, u Novoj godini na red dolazi rešavanje pitanja srpskih institucija na severu Kosova, čiji opstanak, navodno, posebno uznemirava Nemačku.

"Teško je ukupno prognozirati šta će se generalno dešavati u Srbiji imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju i činjenicu da ćemo biti pritiskani od strane naših potreba da tražimo novac napolju, gde ćemo ga naći i kako ćemo rešavati našu svakodnevicu. I kada se to poveže sa problemom Kosova i integracija, mislim da niko ne želi da prognozira šta će se desiti", kaže Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Ekonomista Vladimir Gligorov kaze približavanje uniji nije uslov opstanka Srbije ali jeste presudno za kvalitet ekonomskog i opšte društvenog razvoja. On dodaje da je Srbija u prethodnih 20 godina već isprobala scenario opstanka van integrisanja u Evropsku uniju.

"Ako biste učili po iskustvu, odgovor bi trebalo da bude da svakako sa stanivišta razvoja je dobro da Srbija bude što više integrisana u svoje privredno okruženje. U tom okruženju dominantna je EU, to je ogromno tržište, najveće u svetu, i čak i da ima nekih problema to tržište, kao slobodno i zajedničko tržište će opstati", kaže Gligorov.

Ako se opredelila za priblizavanje evropi srbija bi morala da ključne uslove ispuni do proleća, podseća Ognjen Pribicević.

"Problem proširenja je nepopularan u Nemačkoj, nije realno da u toj fazi je Nemačka spremna da se aktivnije uključi ili da da neku podršku u procesu evropskih integracija", kaže Pribićević.

Srbija bi u martu trebalo da se nađe na dnevnom redu sastanka ministara EU koji će ceniti da li je došlo vreme da Beograd dobije zeleno svetlo za nastavak EU integracija. Do tada bi u Srbiji skupština trebalo da usvoji rezoluciju o Kosovu, a premijer Dačić da, 17. januara, nastavi dijalog sa Hašimom Tačijem.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kakve su evropske šanse Srbije u 2013?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2013, 12:08

U Novoj godini novo odbrojavanje. Januar, mart, pa jun - to je redosled datuma za poteze koji bi Srbiju trebalo da dovedu do početka pregovora o članstvu u EU. ..Hoće li Srbija konačno početi pregovore sa EU?  .. ..Nekadašnja direktorka vladine kancelarije za EU integracije Tanja Miščević...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.