Noćas počinje 5771. jevrejska nova godina Roš Hašana

Izvor: Studio B, 08.Sep.2010, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćas počinje 5771. jevrejska nova godina Roš Hašana

Sutra Jevreji slave svoju 5771. Novu godinu - Roš Hašana.

Godišnji ciklus praznovanja jevrejskih praznika počinje praznikom Roš Hašana koji se slavi prvog i drugog dana sedmog meseca - Tišri. Taj praznik je po gregorijanskom kalendaru u jesen, između početka septembra i kraja oktobra.

Ova godina za Jevreje, koji upotrebljavaju lunarni kalendar, počela je u subotu, 19. septembra prošle godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a završava se danas, kada na prestanku dana, počinje nova 5770. godina.

Roš Hašana zajedno sa Jom kipurom razlikuje se od ostalih praznika po atmosferi ozbiljnosti.

Deset dana između ta dva praznika nazivaju se jamim noraim (strašni dani) na koje, po verovanju, ljudska zajednica izlazi pred "nebeski sud".

Na Roš Hašana, čovek želi da se oslobodi duševnih tegoba kako bi u novu godinu ušao očišćen od greha. Otuda običaj da se na prvi dan praznika ide na obalu reke ili mora i da se gresi simbolično bacaju u vodu. Taj običaj se naziva Tašlih.

Novogodišnja trpeza treba da sadrži nešto slatko - da bi cela godina bila slatka. Ne služi se ništa kiselo, gorko ni ljuto. Jede se riba sa glavom ili jagnjeća glava da bi godina bila celovita.

Osnovna molitva na praznik Roš Hašana glasi: Upiši nas u knjigu života.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Počinje 5771. jevrejska nova godina

Izvor: NaDlanu.com, 08.Sep.2010

BEOGRAD, 8. septembra 2010. (Beta) - U četvrtak Jevreji slave svoju 5771. Novu godinu - Roš Hašana. Godišnji ciklus praznovanja jevrejskih praznika počinje praznikom Roš Hašana koji se slavi prvog i drugog dana sedmog meseca - Tišri. Taj praznik je po gregorijanskom kalendaru u jesen, između...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.