Nema udžbenika na albanskom

Izvor: RTS, 05.Sep.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema udžbenika na albanskom

Bez udžbenika na albanskom ovu školsku godinu počinje 13.000 učenika. Nevladine organizacije pozivaju Ministarstvo prosvete da pristupi sistematskom rešavanju tog problema, dok resorni ministar poručuje da sve ide svojim tokom.

Za đake koji uče iz udžbenika na albanskom, njih 6.000 u Bujanovcu i 7.000 u Preševu, i ova školska godina počinje bez udžbenika.

Za đake nižih razreda osnovnih škola deo udžbenika na albanskom je obezbeđen dok ih za učenike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srednjih škola nema.

Jedan od đaka koji u novu školsku godinu polazi bez udžbenika, kaže da, kada nema knjiga, uči iz svezaka.

"Imamo gramatiku, ali nam fale likovno i priroda i društvo, snabdevamo se kako umemo", kaže učitelj osnovne škole "Naim Frašeri" Sabit Sulejmani.

Rešenje je, smatraju u Inicijativi mladih za ljudska prava, u ubrzanju procedure odobravanja udžbenika na albanskom jeziku, što i traže od nadležnog ministarstva.

Jasmina Lazović iz Inicijativa mladih za ljudska prava kaže da udžbenik može da nastane tako što se uveze ili se prevede, ali glavi problem je odobravanje finalne verzije.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da on nema takve informacije, poručuje da udžbenika ima i da je kompletan spisak na sajtu ministarstva.

"Za nas sve ide svojim tokom, nacionalni savet nije predao sve na vreme", kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Prema podacima sa sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za nastavu na albanskom jeziku u osnovnim školama verifikovano je 46 udžbenika za 23 predmeta, ali nijedan udžbenika za srednje škole.

Istovremeno obrazovanje na šest jezika nacionalnih manjina u Vojvodini funkcioniše bez problema.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.