Nastavlja se poboljšavanje uslova u rakovičkim vrtićima

Izvor: Studio B, 08.Maj.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se poboljšavanje uslova u rakovičkim vrtićima

Grad Beograd i Sekretarijat za dečju zaštitu u narednom periodu finansiraće kompletnu adaptaciju rakovičkog vrtića „Dolores" u Milice Srpkinje 32, u kome svakodnevno boravi 270 dece jaslenog i vrtićkog uzrasta.

Osim rekonstrukcije objekta iz 1978. godine, potpuno će biti sanirana fasada, dvorišite i ograda, a mališani će dobiti i nove klackalice, ljuljaške i penjalice. Inače, u ovoj opštini, nedavno je otvoren i objekat „Školica" u Resniku u kome su organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dve vrtićke i dve jaslene grupe. Grad plaća zakup za ovaj prostor, dok ga je rakovička predškolska ustanova renovirala o svom trošku.

- Vrtići u Beogradu uglavnom su stari od 30 do 50 godina i naš stav je da se više ne rade parcijalne popravke takvih objekata, već da se prema proceni stručnjaka rade kompletne sanacije objekta, koji podrazumevaju i spoljašnje uređenje fasade i dvorišta, kao i nabavku nove opreme za radni boravak dece, distributivne i centralne kuhinje i vešeraj. Takvi obimni radovi su višestruko korisni, jer se smanjuju troškovi za investiciono održavanje i ne može se desiti da skidate nov pod, jer niste zamenili kanalizacione cevi. U međuvremenu su se promenili i standardi vaspitno obrazovnog rada, ali i potrebe roditelja i dece, tako da je potrebno te vrtiće prilagoditi savremenom pristupu odrastanja, vaspitanju, ishrani, nezi i preventivnoj zaštiti dece - objašnjava za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu i dodaje je grad u prethodne dve godine na taj način obnovio više od 50 objekata i da će ove godine prioritet biti završetak svih radova u onim vrtićima koji su ranijih godina samo delimično sanirani.

Obdanište „Dolores" naročito je poznato po programu „Dečji vrtić kao porodični centar", koji omogućava roditeljima da svaki slobodni trenutak podele sa svojom decom, družeći se i igrajući u vrtiću. Bez obzira što je „omatorio", predškolci u glas viču kako vole svoj vrtić, a naročito hvale vaspitačice i igračke.

- Videli smo kako je grad sredio druge vrtiće na našoj opštini, tako da jedva čekamo da i naš vrtić ponovo zasija u punom sjaju. Roditelji su vrlo strpljivi i uviđajni i oni su nam dosta pomagali oko ulepšavanja enterijera - kaže za Beoinfo Olivera Marković, rukovodilac ovog vrtića i vaspitač.

Da je grad značajno poboljšao uslove boravka dece u rakovičkim vrtićima slaže se i Radmila Anđelković, direktorka Predškolske ustanove „Rakovica". U februaru ove godine, posle obimne rekonstrukcije, 430 mališana vratilo se u vrtić „Izvorčić" površine 2.500 kvadrata.

- Zaista smo zahvalni i prezadovoljniobavljenim i planiranim rdaovima na našim vrtićima, koji su zaista lepi i namenski građeni, ali je ih treba povremeno osvežavati. „Dolores", kao i „Izvorčić" je imao problem sleganja tla i to je sada rešeno, a deca su ponovo dobila salu za fizičko i još jednu prostorju koja je iz bezbedonosnih razloga godinama bila zatvorena. To je zaista bila obimna rekontrsukcija i vrtić je bio zatvoren tokom radova zbog bezbednosti dece. Ona su bila raspoređena u okolne vrtiće i zahvalni smo roditeljima na toleranciji i razumevanju, ali sad kad svi vide kako je lep objekat, i oni kažu da se isplatilo - ističe Anđelković.

U vrtiću „Labudić", takođe lepa slika. Ovaj objekat je kompletno renoviran godinu dana ranije i danas u njemu bezbrižno odrasta 485 dece. Rekontrukcijom objekat je dobio i dve višenamenske sale za fizičko vaspitanje i likovnu radionicu.

- Ovde radim već 11 godina i sada su uslovi za rad i boravak dece neuporedivo bolji. Roditelji koji prvi put dolaze kažu da je ovo najlepši vrtić u kraju, a vidite i kako deca pozitvno reaguju - priča nam Biljana Aćimović, glavna medicinska sestra.

Četvorogodišnjaci Vuk i Bane rekli su nam da se ne sećaju vremena kad je „Labudiću" bilo potrebno renoviranje i da im se u njihovom vrtiću sve sviđa, a najviše igračke, sala za fizičko i njihove nove sobe.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.