Narodne kuhinje i u Bečeju, Srbobranu i Nišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodne kuhinje i u Bečeju, Srbobranu i Nišu

BEOGRAD -

Broj korisnika narodnih kuhinja u Srbiji povećan je i u prvoj polovini ove godine biće otvorene još tri nove u Nišu, Bečeju i Srbobranu, u kojima će oko 2.000 građana moći da dobije obrok, najavljeno je iz Crvenog krsta Srbije.

"Potreba se ukazala još i ranije, ali su se sada stvorile okolnosti da je moguće otvoriti narodne kuhinje i u te tri sredine", rekla je Tanjugu Jelena Radojičić iz Crvenog krsta Srbije, dodajući da je planirano da one počnu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rade već u aprilu.

Radojičićeva je navela da je broj korisnika u odnosu na prošlu godinu povećan za oko 4.000.

Pored novih korisnika u te tri kuhinje koje će biti otvorene, i u drugim sredinama primećen je porast broja onih kojima je potreban obrok.

"U praksi se često ispostavi da je na listi čekanja da postanu korisnik narodne kuhinje isti broj ljudi, kao i onih koji su korisnici", rekla je Radojičićeva.

Za sada u narodnim kuhinjama, kojima pomaže Crveni krst, ima 30.600 korisnika, a u ovoj godini nakon otvaranja još tri nove biće ih 34.660.

Govoreći o problemima, ona je navela da je najveći problem u finansiranju, odnosno u podršci rada kuhinje.

"Od sredstava Republike Srbije nabave se osnovni artikli za rad, a pretpostavlja se da su to artikli koji, kada se centralno nabavljaju, mogu da budu dovoljni za rad kuhinja devet meseci", rekla je ona.

Da se one ne bi zatvorile i korisnici bili uskraćeni za jedini obrok tokom dana, važno je da se obezbede lokalne donacije za nesmetan rad tokom cele godine.

Sagovornica Tanjuga podsetila je da je nedavno potpisivanjem sporazuma s Ministarstvom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, omogućen kontinuiran rad 75 kuhinja u Srbiji u narednih devet meseci i nabavka svih neophodnih artikala.

Takođe je navela da već nekoliko godina zaredom Ministarstvo rada podržava programe podele porodičnih paketa hrane i higijene, koji se dele u 105 najsiromašnijih sredina, za 41.550 porodica.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U planu otvaranje još tri narodne kuhinje

Izvor: Akter, 02.Mar.2013

Broj korisnika narodnih kuhinja u Srbiji povećan je i u prvoj polovini ove godine biće otvorene još tri nove u Nišu, Bečeju i Srbobranu, u kojima će oko 2.000 građana moći da dobije obrok, najavljeno je iz Crvenog krsta Srbije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.