Nalazište nafte na granici Rumunije sa Srbijom

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalazište nafte na granici Rumunije sa Srbijom

Rumunija može da eksploatiše nova nalazišta nafte i gasa u pograničnoj zoni sa Srbijom i na istoku zemlje u županiji Buzau, prenela je danas Televizija Realitatea.

Direktor za Rumuniju britanske kompanije "Zeta" Petroleum Bogdan Popesku izjavio je za agenciju Mediafaks da Rumunija poseduje nove rezerve nafte.

Nove rezerve nafte su manje nego u zemljama s velikim rezervama, ali su značajne na nivou proizvodnje i potrošnje u Rumuniji i mogu pokriti od četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do pet godina količinu nafte koju zemlja uvozi.

Stručnjaci ocenjuju da se na istoku Rumunije u Žombolji, na površini od 23,9 kvadratnih kilometara, nalaze rezerve od 1,3 do 6 miliona barela nafte.

U županiji Buzau nalazi se gotovo 800 miliona kubnih metara gasa.

Mito puni mnoge džepove

Neprežaljena u Srbiji - nemačka marka (foto)

Rumuni i(li) Vlasi koče put ka EU

Britanska kompanija "Zeta petroleum" izrazila je interesovanje da uloži u eksploataciju nafte i gasa u novim nalazištima i počela pregovore, ali o tome nema informacije iz zvaničnih izvora.

Postoji mogućnost da eksploatacija novih nalazišta počne još ove godine.

Nalazišta u Staroj i Zapadnoj Žombolji otkrila je rumunska kompanija Petrom još 1983, ali su operacije zaustavljene 2002. i o tome se više nije govorilo, dok Srbija na svojoj strani, kod Srpske Crne, već gotovo dvadeset godina eksplotiše te resurse, piše rumunksa štampa.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija ima nove rezerve nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Apr.2011

BUCHUREST - Stručnjaci ocenjuju da se u oblasti Žombolji, na zapadu Rumunije, na površini od 23,9 kvadratnih kilometara, nalaze rezerve od 1,3 do 6 miliona barela nafte.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Rumunsko srpska granica "pliva" u nafti

Izvor: Mondo, 05.Apr.2011, 02:21

Rumunija može da eksploatiše nova nalazišta nafte i gasa na zapadu, u pograničnoj zoni sa Srbijom - u oblasti Žombolji, prenela je danas Televizija Realitatea.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.