Muslimanska Nova godina prema Hidžri: u miru i jedinstvu

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2013, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimanska Nova godina prema Hidžri: u miru i jedinstvu

05.11.2013. -

4. novembra, muslimani čitavog sveta dočekali su 1435. godinu prema Hidžri. Početak Nove godine prema muslimanskom kalendaru je prvog dana svetog meseca Muharam. Smatra se da će ostalih dvanaest meseci godine proći onako, kako vernik provede ovaj dan.

Prvi dan Muharama ne spada u zvanične praznike islama, zato u većini muslimanskih zemalja Nova godina se ne obeležava kao praznik u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << njegovom svetovnom smislu. Međutim, u svim džamijama sveta, i u Rusiji takođe, obavezno se održava beseda, posvećena Hidžri, - ispričao je u intervjuu Glasu Rusije zamenik predsednika Saveta muftija Rusije Rušan Abjasov.

- Reč Hidžra se prevodi kao preseljavanje, to je dan, kada se prorok Muhamed preselio iz Meke u Medinu. U Medini je on inače i sahranjen, te muslimani posle obreda hadža ili u vreme umre, malog hodočašća, obavezno posećuju i taj grad, i grob proroka. Mesec Muharam je jedan od velikih meseca islama. Muslimanski kladendar je zasnovan na mesečevom kalendaru, koji je za 10-11 dana kraći od sunčanog kalendara, u skladu sa kojim živi skoro čitav svet. Zato se svake godine naši praznici prenose, te nemaju određeni termin u savremenom svetovnom kalendaru.

U Kuranu Muharam se naziva mesecem «kajanja i bogosluženja». Smatra se da je sam Svevišnji za taj period zabranio konflikte, krvnu osvetu, ratove i neke svađe. Onome, ko će bar jedan dan postiti u vreme Muharama, biće pruženo kao za 30 postova, - nastavlja Rušan Abjasov.

- U to vreme muslimani sagledavaju rezultate prethodne godine. U tom periodu moramo da budemo pobožniji, usrdniji u molitvama, moramo učvršćivati veru, činiti što više dobrih i pravednih dela. Nije Svevišni slučajno izdvojio takve mesece, kada je moguće dobiti velike nagrade od Stvaraoca za našu pravednost, pokajavši se za grehe i svoje greške – svesne i nesvesne.

Simbolično je da je ove godine praznik upravo 4. novembra. Ovog dana se u Rusiji obeležava državni praznik – Dan narodnog jedinstva. Nove godine prema Hidžri svi muslimani Rusije će se moliti o međukonfesionalnom miru u zemlji i jedinstveu naroda i nacija, - uverio je muftij Damir Gizatulin.

- Dopunski ćemo se moliti Svevišnjem da bi u porodicama bio mir, ljubav među narodima i poštovanje jednih prema drugima. Obaveza je svakog muslimana, svakog građanina Rusije i predstavnika drugih tradicionalnih konfesija da se odnosimo jedni prema drugima sa ljubavlju i poštovanjem.

Konfesionalni mir i sloga se pominju u Ustavu RF, moramo da to bezuvetno ispunjavamo, te ćemo sigurno ispunjavati, uverio je Damir Gizatulin.

Milena Faustova,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.