Moderni stadioni spremni

Izvor: Politika, 07.Jun.2012, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderni stadioni spremni

Četiri nova stadiona izgrađena za „EVRO 2012”, tri rekonstruisana, a osmi izgrađen 2009. za fudbalere Šahtjora

Utakmice Evropskog prvenstva igraće se na osam stadiona, po četiri u Poljskoj i Ukrajini, i iako su čelnici Uefe minulih godina morali više puta da intervenišu, jer nisu bili zadovoljni ni tempom ni kvalitetom radova, očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se daće učesnici šampionata i gledaoci imati maksimalan komfor.

Prošle godine u Poljskoj završena je izgradnja tri nova stadiona – Nacionalnog stadiona u Varšavi (potpuno pokriven originalnim PVC krovom), Gradskog stadiona u Vroclavu i „PGE arene” u Gdanjsku, dok je u Ukrajini za potrebe Evropskog prvenstva sagrađen samo jedan stadion. To je „Arena LJvov” u istoimenom gradu, ujedno i najmanji objekat za „EVRO 2012” s kapacitetom od 34.915 gledalaca, budući da je on postao dom fudbalera Karpata, koji su najveći uspeh postigli još 1969. godine kada su osvojili Kup SSSR, kao jedina ekipa iz nižeg ranga takmičenja koja je uspela u tome.

Stadion Šahtjora „Donbas arena” u Donjecku završen je 2009. godine i nije mu bilo neophodno renoviranje, jer je to prvi stadion u Istočnoj Evropi sagrađen po najvišim standardima Uefe (gradili su ga graditelji minhenske „Alijans arene”), a predsednik Šahtjora Rinat Ahmetov njegovu izgradnju najavio je još 2000. godine posle prvog učešća ovog kluba u Ligi šampiona i mnogo pre zajedničke kandidature Ukrajine i za organizaciju Evropskog prvenstva.

Opsežna rekonstrukcija završena je 2010. na Gradskom stadionu u Poznanju koji je sagrađen 1980. a kompletno renoviranje bilo je neophodno i stadionu Metalista u Harkovu, koji je sagrađen još 1923. a koji je 2009. dobio sasvim novi izgled i zbog spoljnih nosača dobio nadimak „paukova arena”. Još obimniji radovi obavljeni su prošle godine na najstarijem stadionu na kojem će se igrati utakmice Evropskog prvenstva. Stadion u Kijevu je sagrađen još 1923. godine kao Republički stadion, a ime Olimpijski stadion nosi od 1980. godine kada je bio domaćin jedne grupe olimpijskog fudbalskog turnira Igara u Moskvi.

Zanimljivo je i da je rastojanje između dva najudaljenija stadiona na kojima će se voditi borba za titulu prvaka Evrope čak 2.052 kilometra – toliko je rastojanje između Gdanjska i Donjecka.

Ž. B.

objavljeno: 07.06.2012
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.