Mlada Kikinđanka pogrešno lečena 20 godina

Izvor: Blic, 07.Avg.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlada Kikinđanka pogrešno lečena 20 godina

KIKINDA - Mlada Kikinđanka Dijana Sivčev (21), kojoj su lekari u Beogradu prognozirali najduže još godinu dana života, ne boluje od retkog deformiteta pankreasa, kako su oni mislili, već joj je nesnosne bolove skoro čitavog života stvarala žučna kesa. Nova, spasonosna dijagnoza ovoj devojci postavljena je na klinici “Krankenhaus” u Franfurktu, u Nemačkoj, gde joj je profesor Klaus laparaskopskom metodom odstranio žuč i rekao da je sada zdrava devojka, koja može da nastavi život >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tamo gde je bio stao.

Ovakav obrt u Dijaninom lečenju nastao je krajem juna kada nije pristala da joj se na Internističkoj klinici u Segedinu, u Mađarskoj, gde joj je zimus urađena operacija pankreasa, ponovo radi slična intervencija.

- Tri nedelje je trajalo ispitivanje na klinici u Nemačkoj. Dok je pogledao poslednje snimke magnetne rezonance, koje sam radila u Beogradu, profesor Klaus je rekao da je pankreas potpuno zdrav organ. Onda je pristupio detaljnom ispitivanju uzroka mog oboljenja i na kraju mi je laparoskopskom metodom odstranio žuč. Intervencija je urađena 6. jula, a kada mi je nakon operacije rekao da sam sada zdrava i da mogu da nastavim život tamo gde je bio stao, od sreće sam počela da plačem i nisam mogla da se zaustavim. Onda su zasuzile i njegove uči i samo me je očinski zagrlio. Tu njegovu rečenicu nikada neću zaboraviti - kaže Dijana Sivčev, koja je samo pre osam meseci živela u uverenju da joj ne predstoji još mnogo godina života.

Takve prognoze davali su joj lekari u Beogradu, jer njena jetra, kako su mislili, više ne bi mogla izdržati funkciju koju preuzima zbog retkog oboljenja pankreasa. Upućivali su je na lečenje u Italiju, ali je za to trebala suma od oko 20.000 evra, koju njeni roditelji, Milan i Radmila, nisu imali.

Krajem prošle godine u Kikindi je pokrenuta javna akcija prikupljanja novca za Dijanino lečenje, ali 10.500 evra, koliko je sakupljeno za kratko vreme, nije bilo dovoljno. Potom je u pomoć Sivčevima priskočio nemački biznismen Rudolf Valter (88), koji je vlasnik Trgovinske kuće "Angropromet” u Kikindi, u kojoj radi Dijanin otac i omogućio devojci odlazak na kliniku u Segedin. Tamo ju je operisao profesor Tamaš Takač i garantovao izlečenje.

Međutim, kada je posle operacije i pet kontrola Dijana Sivčev ponovo dobila nesnosne bolove koje je imala skoro čitavog života, odbila je da joj se ponovo uradi operacija u Mađarskoj.

- Jednostavno više nisam mogla da izdržim. Rekla sam roditeljima da ne želim da se više operišem i da ću živeti koliko mi je preostalo. Neki moj instinkt mi nije dao da pristanem na novu operaciju. Onda su me roditelji ubedili da odem u Nemačku - kaže Dijana.

Preglede i operaciju na klinici u Franfurktu platiće Rudolf Valter, a Sivčevima nije ni poznato koliko ta suma iznosi, jer Valter to ne želi da objavi. Njima je važno da su na nemačkoj klinici demantovane sve ranije dijagnoze i postavljena nova, urađena skoro rutinska hirurška intervencija koja je devojci posle skoro 20 godina donela olakšanje i uverenje da će nastaviti normalan život.

- Zahvalni smo Rudlofu Valteru na velikom dobročinstvu, ako i svim firmama i pojedincima u Kikindi i šire, koji su krajem prošle godine uplatili novac za Dijanino lečenje i dali nam moralnu podršku. Valter je još zimus rekao da mu se ponovo obratimo ako ne bude efekata lečenja u Segedinu, na klinici koju nam je on, takođe, pronašao - kaže Dijanina majka Radmila Sivčev.

Operacija i pregledi u Mađarskoj plaćeni su od novca koji je sakupljen u humanitarnoj akciji za lečenje Dijane Sivčev, a boravak u Nemačkoj njenoj majci omogućili su kumovi koji žive u toj zemlji. Sve ostalo što je nedostajalo obezbedio je Valter.

Bolest od detinjstva

Dijana Sivčev je zdravstvene probleme imala od najranijeg detinjstva, ali lekari nisu znali zbog čega povremeno dobija nesnosne bolove i pada u nesvest. Kada je imala četiri godine u Kikindi su joj operisali slepo crevo, ali to nije pomoglo. Pre tri godine u Urgentnom centru u Beogradu, posle snimka na magnetnoj rezonanci, dobila je dijagnozu da ima urođeni deformitet pankreasa. Lečili su je tako što su je zadržavali u bolnici po deset ili 15 dana, umesto hrane i vode dobijala je infuziju, posle čega bi se oporavljala i vraćala kući. Međutim, napadi su se ponavljali sve češće, a onda je prošle godine stigla dramatična prognoza iz Beograda da jetra više ne može da izdrži i da mora da bude operisana, ali u inostranstvu. Tada je počela potraga za novcem. Sve se srećno završilo zahvaljući Rudolfu Valteru koji je Dijano omogućio odlazak u Nemačku.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.