Ministarstva razmatraju nove cene lekova

Izvor: Studio B, 05.Jun.2012, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstva razmatraju nove cene lekova

Ministarstva zdravlja i trgovine trenutno razmatraju mogućnosti korekcije cena lekova kako bi se nastavilo nesmetano snabdevanje i sprečile eventualne nestašice, izjavila pomoćnik ministra zdravlja Dubravka Šaranović.

Šaranović je rekla da je od početka godine Ministarstvo zdravlja Ministarstvu trgovine dva puta uputilo listu lekova za koje je sugerisalo da bi trebalo predložiti korekciju cena. Ona je kazala da je ministar zdravlja na osnovu Zakona o lekovima 11. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odredio cenu lekova za cističnu fibrozu kod dece i još dva citostatika koji nisu imali cenu.

Šaranović je rekla da bi sada trebalo da se odredi cena i za pet lekova koji su namenjeni teskim pacijentima, među kojima je 5-fluorouracil, koji je jedno vreme nedostajao u zdravstvenim ustanovama gde se leče onkološki pacijenti. Ona je rekla da se očekuje da se sa predstavnicima Ministarstva trgovine postigne dogovor o novoj ceni za tih pet lekova ističući da se razmatraju i korekcije cena za ostale lekove na listi.

Prilikom određivanja cene lekova vodi se računa o nekoliko faktora -upoređuju se cene iz referentnih zemalja - Italije, Slovenije, Hrvatske, u vidu se ima kurs evra, kao i to o kakvom leku je reč. Udruženja INOVIA, koje okuplja 16 proizvođača inovativnih lekova ranije je ukazalo da razlika između vrednosti evra i obračunskog kursa pri nabavci lekova ima negativan uticaj na poslovanje farmaceutskih kompanija, a može se odraziti na snabdevenost tržišta.

To udruženje zatražilo je da se utvrdi zakonska obaveza korekcije cena lekova sa kursom evra na mesečnom nivou ili svaki put kada razlika između zvaničnog kursa NBS i kursa Uredbe iznosi više od tri odsto. U saopštenju Udruženja navodi se da farmaceutske kuće koje posluju u Srbiji na svakoj kutiji leka gube više od 18 odsto jer "Vlada Srbije odbija da promeni obračunski kurs evra pri nabavci lekova". Kako je se dodaje u saopštenju, uprkos tome što je evro juče vredeo oko 117 dinara, pri nabavci lekova priznaje se kurs od oko 99 dinara.

"Gubitak kojem su proizvođači lekova izloženi usled neusklađivanja zvaničnog kursa i kursa iz Uredbe o kriterijumima za formiranje cena lekova u Srbiji je nepodnošljiv za normalno poslovanje i farmaceutska industrija neće biti u mogućnosti da ga još dugo trpi", poručili su iz Udruženja INOVIA.

Državni sekretar Ministarstva trgovine Vladimir Matović rekao je juče reagujući na zahtev Udruženja INOVIA za povećanje cena lekova, da važećim pravnim aktima nije propisana visina promene kursa dinara u odnosu na evro kada bi se stekli uslovi za korekciju cene lekova. "U periodu od maja prošle godine do danas, nosioci dozvole za lek dostavili su 400 predmeta koji se odnose na zahteve za formiranje cena za 473 novih lekova i povećanje cena za 115 lekova", naveo je Matović u izjavi Tanjugu.

On je dodao da je u Ministarstvu pripremljen predlog cena za 427 novih lekova. Prema njegovim rečima, Uredbom o kriterijumima za formiranje cena lekova za upotrebu u humanoj medicini čiji je režim izdavanja na recept nije propisano u kom vremenskom razmaku će se korigovati cene lekova. "Takođe nije propisana visina promene kursa dinara u odnosu na evro kada bi se stekli uslovi za korekciju cena lekova", dodao je on i ukazao da shodno Zakonu Vlada Srbije utvrđuje kriterijume za formiranje cena lekova koji se izdaju na recept.

Vlada Srbije, takođe, određuje i njihove najviše cene, na osnovu zajedničkog predloga ministra nadležnog za poslove zdravlja i ministra nadležnog za poslove trgovine. Matović je dodao da je poslednja Odluka o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini doneta u junu 2011. godine.

Direktor finansija farmaceutske kompanije "Roš" Vladica Rakić izjavio je Tanjugu da neusklađenost kursa koji se primenjuje prilikom nabavke lekova sa realnim kursom "stvara pritisak" i otežava poslovanje farmaceutskih kuća. "Sa jedne strane problem nam predstavljaju jako dugi rokovi plaćanja od čak 250 dana, dok je sa druge tu kurs koji je probio 'granicu' od 116 dinara za jedan evro, dok je kurs po kome su naše cene obračunate ispod 100 dinara", rekao je Rakić.

"Mehanizam usklađivanja postoji kod cena nafte i derivata, ali toga nema kada su farmaceutski proizvodi u pitanju i kao logičan rezultat tih problema dolazi do nestašica lekova", ukazao je on. "Što se tiče potraživanja rokovi se kreću preko 200 dana, a prođe i pola godine pre nego što se određena potraživanja naplate. U međuvremenu inflacija i kurs sa svoje strane `jedu` prihode", objasnio je situaciju.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.