Milion i po dinara “uludo” potrošeno na konkurs

Izvor: Novine novosadske, 21.Nov.2012, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion i po dinara “uludo” potrošeno na konkurs

Muzej savremene umetnosti VojvodinePre nekoliko godina u Novom Sadu je prilično pompezno najavljena izgradnja novog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, ali radovi, nažalost, nikada nisu započeti zbog “svetske ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << krize”. Isti muzej je nedavno doživeo renoviranje zgrade u Dunavskoj 37, čime se, prećutno, od izgradnje nove i zvanično odustalo, s obzirom na to da je u pomenuto renoviranje uloženo 14 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta. Ono što se takođe prećutno podrazumeva jeste i to da je zahvaljujući odustajanju od izgradnje u vetar bačeno i oko million i po dinara, koliko je 2007. godine isplaćeno autorima najboljih ideja za arhitektonsko rešenje “budućeg” muzeja. No, sagovornici s kojima smo razgovarali listom tvrde da pomenuti novac nije bačen, već da je idejno rešenje u trajnom vlasništvu MSUV, te da se nakon izlaska iz krize može razmišljati o njegovom ponovnom aktiviranju.

Prema rečima Živka Grozdanića, koji je u vreme konkursa bio direktor MSUV, razlog zbog kojeg se odustalo od izgradnje odmah nakon završenog konkursa bio je političke, a ne finansijske prirode.
– Tadašnja pokrajinska i gradska vlada, odnosno njihovi resori za kulturu, nikada nisu imali nijedan tekst kojim bi se definisala strategija kulture. Bivši ministar Milorad Đurić nije znao kako da približi Bojanu Pajtiću i Igoru Pavličiću važnost izgradnje novog Muzeja savremene umetnosti. Oni su se svi zajedno opredelili za salašarsku, romantiziranu kulturu  koja promoviše estetiku Save Stojkova! Toliko su bili licemerni prema savremenoj umetnosti da su u Brisel na otvaranje kancelarije Vojvodine, odneli izložbu Save Stojkova! Skandal bez presedana – kaže Grozdanić, dodajući da “svaka ideja razvoja savremene umetnosti u Novom Sadu ili Vojvodini nestaje u bermudskom trouglu politike”, što se desilo sa idejom o novom muzeju.
Umetnost u opasnosti
Ipak, prema njegovim rečima, za novac koji je dat za pomenuti konkurs niko ne bi trebalo da bude odgovoran, budući da projekat i dalje postoji i da je u vlasništvu muzeja. Grozdanić dodaje i da je zgrada u Dunavskoj 37 neadekvatna, posebno sa aspekta međunarodne razmene umetnosti, koja podrazumeva unošenje većih objekata.
- Zgrada u Dunavskoj, koju i dalje zovu Muzej revolucije, ima samo jedna vrata od 120×200 centimetara, a kroz njih ne može ući nijedan ozbiljan eksponat. Nema liftove, depoe za smeštaj dela, nema prijemnu salu za odlaganje izložbi, a 4.000 dela se nalazi u Jevrejskoj u stalnoj opasnosti da tamo propadnu zbog letnjih temperatura koje nekada prelaze i 40 stepeni. Danas niko o tome ne priča. Rekonstrukcija koja je obavljena sa 14 miliona dinara je popravila samo deo izlagačkog prostora i kino salu. Za taj novac urađeno je dosta, ali ako ta zgrada ostane kao definitivno rešenje za MSUV, onda je neophodno da se ona dramatično izmeni, čime bi se narušilo autorsvo hrvatskog arhitekte Vitića i otvorio novi kulturni skandal – kaže Grozdanić, dodajući da se sa postojećom zgradom može ići u kampanju za Evropsku prestonicu kulture, ali da bi i to bilo skandalozno. – Novi muzej je neminovnost i on se mora kad-tad izgraditi – kategoričan je bivši direktor.ž

Srušeni snovi – neizgrađena zgrada
Sadašnji v. d. direktora MSUV, Vladimir Mitrović takođe ne kaže da se od nove zgrade potpuno odustalo, već da su snovi o njoj privremeno srušeni, zahvaljujući talasu krize. A pitanje o million i po dinara koji su na pomenuti konkurs potrošeni Mitrović vidi kao “želju medija za senzacionalističkim vestima”.
– Institucija konkursa je bila najbolji izbor koji je mogao da bude učinjen u tom momentu, tekao je na visokom, internacionalnom nivou. Njegova svrha je bila da se dobije najbolje arhitektonsko rešenje za novu zgradu i to se i desilo. Nažalost, kasnije se odustalo od izgradnje nove zgrade, a sigurno je da razlog odustajanja nije imao veze sa konkursom ili Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, nego sa ekonomskim nedaćama koje su se sručile na zemlju u to vreme. U vašem pitanju se traži krivac za pokretanje akcije oko podizanja nove zgrade kroz činjenicu da se trenutno odustalo od izgradnje, što je po mom mišljenju nepotrebna intelektualna spekulacija – rekao nam je Mitrović.

Za razliku od Grozdanića, on veruje da postojeća zgrada u Dunavskoj, uz nekoliko tehničkih problema, uglavnom zadovoljava trenutne potrebe MSUV. Takođe, Mitrović veruje i da zgrada u kojoj je muzej trenutno smešten zadovoljava i kriterijume koje pred Novi Sad postavlja kandidatura za Evropsku prestonicu kulture. – Bez skromnosti, prostori koje koristimo su trenutno najelitnija i najlepša izlagačka mesta u čitavoj Srbiji. MSUV će biti svakako jedan od najreprezentativnijih prostora kada grad, nadajmo se, postane Evropska prestonica kulture – veruje Mitrović.
Nesuglasice, potpomognute krizom
Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Slaviša Grujić, rekao nam je da je do odlaganja izgradnje nove zgrade muzeja najpre došlo zbog administrativnih nesuglasica, a da je kasnije i svetska ekonomska kriza učinila svoje. – Posle sprovedenog Konkursa i odluke žirija, Muzej savremene umetnosti je pokrenuo postupak pred nadležnim gradskim službama za pribavljanje investiciono-tehničke projektne dokumentacije za novu zgradu Muzeja. Međutim, u martu 2009. godine zastupnik Muzeja u ovim poslovima obavešten je od strane Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove da Grad Novi Sad nije u mogućnosti da izda tražene saglasnosti.
Kako Muzej, zbog ovoga nije mogao da reši imovinsko-pravna pitanja u vezi sa lokacijom za izgradnju, a sa tim u vezi ni da izradi investiciono-tehničku i projektnu dokumentaciju, tražio je od Sekretarijata da razmotri druge opcije za rešavanje problema smeštaja ove ustanove, što je i učinjeno. Danas su okolnosti umnogome izmenjene, i kada je reč o dugoročnom rešavanju smeštaja Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu treba imati u vidu postojeće stanje u državi i opštu besparicu. Naravno da i Novi Sad, pa samim tim i Vojvodina i Srbija imaju potrebu da se ovakva institucija konačno na adekvatan način skući. Siguran sam da se od same ideje nije odustalo, ali u ovom trenutku izgradnja zgrade Muzeja savremene umetnosti  u Novom Sadu nije realna – rekao je Grujić za Novine novosadske. On je dodao i da je “dobra vest” što Novi Sad ima interes i želju da dobije status Evropske prestonice kulture, te da u tom smislu ima podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.
Duško Domanović
Foto: Aleksandar Kamasi
Đurić: razlozi isključivo finansijski
Milorad Đurić, koji je u vreme raspisivanja konkursa i priče o izgradnji nove zgrade obavljao funkiciju pokrajinskog sekretara za kulturu, kaže da su razlozi za nezapočinjanje radova bili isključivo finansijske, a ne političke prirode, kako to tvrdi Živko Grozdanić. – Politička saglasnost je postojala, da nije, ne bismo ni ušli u konkurs. Ono što nismo mogli da predvidimo jeste kriza koja je ubrzo nastupila i zbog koje nam je u 2009. godini bužet prepolovljen. Mislim da bi bilo još gore da smo započeli izgradnju, pa na pola stali – kaže Đurić, dodajući da rešenost Pokrajine da podrži izgradnju novog muzeja i dalje postoji, ali da takav projekat “mora sačekati bolja vremena.”
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Novine novosadske...






Povezane vesti

Sve manje sredstava za novosadske muzeje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2012, 12:11

NOVI SAD -..U Muzeju Vojvodine i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine svaka godina je sve teža, a budžetska sredstva sve manja...I pored toga, stalno se otvaraju nove izložbe i verovatno nema boljeg načina da provedete sat vremena, s obzirom na to da je ulaz u većinu muzeja 100 dinara...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.