Legalizovan abortus u Irskoj

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizovan abortus u Irskoj

Novim zakonom u Irskoj prekid trudnoće je dozvoljen ako je ugrožen život, pri čemu se podrazumeva i pretnja samoubistvom. Očekuje se da će se protivnici abortusa žaliti Vrhovnom sudu. Do sada, jedini zakon o abortusu u Irskoj je za tu praksu predviđao doživotnu zatvorsku kaznu. Nova maksimalna kazna je 14 godina zatvora.

Predsednik Irske Majkl D. Higins danas je legalizovao abortus u izuzetnim slučajevima kada lekari konstatuju da je život žene u opasnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Pojedine analitičare iznenadilo je što je Higins potpisao Zakon o zaštiti života u trudnoći umesto da ga prosledi Vrhovnom Sudu koji bi odlučio o njegovoj ustavnosti.

Novi zakon menja zabranu prekida trudnoće koju predviđa Ustav i verovatno je da će se protivnici abortusa žaliti Vrhovnom sudu.

Novim zakonom prekid trudnoće je dozvoljen ako je ugrožen život, pri čemu se podrazumeva i pretnja saomubistvom.

Do sada, jedini zakon o abortusu u Irskoj bio je britanski zakon iz 1867, po kome se za tu praksu mogla dobiti i doživotna zatvorska kazna. Nova maksimalna kazna je 14 godina zatvora.

Prošle godine, jedna žena iz Indije umrla je od sepse u bolnici u Irskoj zato što su lekari odbijali da joj urade kretažu iako joj je konstatovan spontani pobačaj. Lekari nisu želeli da počnu proceduru sve dok su mogli da čuju otkucaje srca fetusa.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.