Kriminalci najčešće prepisuju imovinu ženama

Izvor: S media, 18.Maj.2011, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalci najčešće prepisuju imovinu ženama

Jedinica za finansijske istrage MUP Srbije za dve godine postojanja identifikovala je i proverila više od 900 osoba, oko 430 vozila, 140 kuća i 150 lokala, kaže za Danas Aleksandar Milojević, načelnik Jedinice. Kako objašnjava, najviše novca i imovine je zaplenjeno od Darka Šarića, odnosno od njega i osoba povezanih sa njim, jer je on imao više grupa koje su radile za njega.

- Od osnivanja Jedinice počeo je rad na ovom predmetu. Radimo i dalje - ističe Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Milojević. On naglašava da i srpski kriminalci uvode nove načine prikrivanja svoje imovine, najčešće tako što „ubacuju“ svoju ilegalnu imovinu u legalne tokove kroz privatizaciju ili građevinu.

Država trguje sa kriminalcima!

Šabić: Najviše pritužbi na rad MUP-a

Kriminalci u Srbiji, ističe sagovornik Danasa, nalik onima u državama Zapadne Evrope ili SAD, sve češće koriste i finansijske savetnike kako bi sakrili novac. Mada, dodaje Milojević, taj put su policije na Zapadu već davno prošle i pripadnici Jedinice su spremni da odgovore na sve nove trendove. Prema njegovoj oceni, rezultati rada Jedinice su prevazišli sva očekivanja. On ističe da su pripadnici Jedinice za protekle dve godine pohađali više od 60 seminara i kurseva, gde su učili od kolega iz inostranstva koji imaju dobru tradiciju u oduzimanju ilegalne imovine.

- U našem poslu pomaže nam činjenica da niko od kriminalaca nije došao do neobjašnjive imovine a da nije kupio dobar automobil ili da nije dobro rešio stambeno pitanje - naglašava Milojević.

Prema njegovim rečima, tokom finansijske istrage često se dolazi do otkrivanja novih krivičnih dela, kao što su falsifikovanje, prikrivanje ili pranje novca.

Uhapšeni zbog šverca oružja

Za koga rade srpski kriminalci?(FOTO)

- Tokom istraga dolazili smo do najšireg mogućeg kruga poznanika, prijatelja, kumova ili rođaka na čija je imena evidentirana imovina. Bilo je i primera da je imovina bila i vlasništvo direktora ili zaposlenih u preduzeću. U svakom slučaju to su ljudi od poverenja. Mislim da kriminalci nisu očekivali da ćemo otići u istragama tako široko i obuhvatiti sve njih. U otkrivanju imovine stečene kriminalom puno nam pomažu i podaci naših kolega koji su postupali u pretkrivičnim postupcima, jer nam ukazuju na osobe koje su povezane sa osumnjičenima, tako da proverama tih osoba dolazimo do „neobjašnjive“ imovine - naglašava Milojević.

U jednom slučaju trgovine ljudima, navodi sagovornik Danasa, policija je došla do traga da je prvookrivljeni kupio od svog novca parcelu u Kaluđerici za osobu koja je u početku radila kao prostitutka kod njega, a zatim mu je bila ljubavnica. Prilikom kupovine parcele u Kaluđerici okrivljeni je, kako ističe Milojević, prodavcu rekao da kupuje kuću za ćerkinu drugaricu.

- Najveći problem sa kojima se suočavaju pripadnici Jedinice jesu neumreženost državnih institucija i agencija koje poseduju baze podataka koje su neophodne policiji pri utvrđivanju nesrazmere između prihoda i neobjašnjive imovine koju imaju kriminalci, ali i povezane osobe - ukazuje Milojević. On navodi da postoji želja svih državnih institucija i organa da se sve evidencije umreže i dodaje da je katastar već pri kraju izrade elektronskog snimanja Srbije.

(Danas)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.