Ko krši sporazum?

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko krši sporazum?

Crna Gora želi regionalnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, rekao poslanik SDP-a Raško Konjević. "Sada se pojedina lica koja su osumnjičena ili osuđena za najteža krivična dela u Crnoj Gori skrivaju u Srbiji i ne izručuju, čime se krši potpisani Sporazum", kaže Konjević.

Socijaldemokratska (SDP) stranka će na prvoj sednici u novoj godini predložiti da Odbor za odbranu i bezbednost crnogorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Parlamenta raspravlja o dosadašnjim iskustvima u primeni Sporazuma o međusobnim izručenjima državljana koji je potpisan sa Srbijom i Hrvatskom, najavio je poslanik SDP Raško Konjević.

"Crnu Goru su tokom prošle godine više puta bila neosnovano optuživale pojedine političke partije iz Crne Gore i Srbije da ne želi potpisivanje Sporazuma i saradnju u ovoj oblasti, što se naravno pokazalo netačnim", istakao je Konjević u izjavi za Internet portal Analitika.

On je naglasio da je upravo potpisivanje Sporazuma sa Srbijom i Hrvatskom, kao i saradnja nadležnih organa sa italijanskim pravosuđem, pokazala da Crna Gora želi regionalnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Komentarišući slučaj Veselina Veska Vukotića, koji je u Crnoj Gori osuđen na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva, poslanik SDP ističe da je reč "o očiglednom kršenju Sporazuma".

"Sada se pojedina lica koja su osumnjičena ili osuđena za najteža krivična dela u Crnoj Gori skrivaju u Srbiji i ne izručuju, čime se krši potpisani sporazum", rekao je Konjević, napominjući da to može da utiče na odnose dve susedne države u procesu evroatlanskih integracija.

"Umesto da se odnosi dve države razvijaju na principima evropske saradnje i integracija, što Crna Gora hoće i kroz poštovanje Sporazuma, Srbija i dalje svojim činjenjem pokazuje da u stvari želi da medijskom kampanjom i podmetanjima nanese štetu Crnoj Gori na njenom putu EU integracija", ocenio je Konjević.

Zato je nužno, napomenuo je Konjević, radi daljeg razvoj političkih odnosa dve države, da se pojedina lica koja potražuje Crna Gora izruče, "a ne da se slobodno šetaju Srbijom i još uživaju zaštitu pojedinih državnih struktura".

Konjević je zaključio da su zato su stvorene sve pravne pretpostavke i da je samo pitanje da li postoji politička volja u Srbiji da se poštuje potpisani Sporazum.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.