Kina popušta politiku jednog deteta od 2014.

Izvor: Press, 24.Dec.2013, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina popušta politiku jednog deteta od 2014.

Očekuje se da će nova politika početi da se sprovodi u nekim oblastima Kine u prvom kvartalu naredne godine, rekao je direktor Nacionalne komisije za planiranje porodice Jang Vendžuang za agenciju Sinhua.

Kineska vlada je prošlog meseca saopštila da će milionima porodica dozvoliti da imaju dvoje dece, što je najradikalnije popuštanje u sprovođenju politike jednog deteta koje je na snazi trideset godina, preneo je Rojters dodajući da vlasti proračunavaju na koliko parova >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bi nova mera mogla da se odnosi.

Očekuje se da će kineski parlament i formalno odobriti novu politiku kasnije ove sedmice.

Nove mere će se odnositi na pojedine oblasti Kine, dok će se politika jednog deteta nastaviti da primenjuje u ostalim, a oni koji je krše biće kažnjeni.

"Kina i dalje ima ogromnu populaciju. To se nije promenilo. Mnogi od naših ekonomskih i socijalnih problema imaju korena u toj činjenici. Ne možemo dozvoliti da populacija raste nekontrolisano", rekao je skupštinki poslanik Ðiang Fan.

Kina je sa skoro 1,4 milijarde građana najmnogoljudnija zemlja sveta. Vlada je saopštila da je politika kojom se porodica limitira na jedno dete, a što pokriva 63 odsto populacije, sprečila rađanje 400 miliona dece od 1980. godine.

Kada je Kina pre 30 godina donela zakon o kontroli rađanja, javnosti je saopšteno da je to privremena mera kao odgovor na visoku stopu nezaposlenosti i nedovoljnu količinu hrane za sve. Ali i danas kada kineska ekonomija doživljava globalnu ekspanziju ova politika ostaje nepromenjena, a stručnjaci smatraju da je baš ova uredba doprinela kineskom ekonomskom čudu.

Sa samo jednim detetom roditelji mogu da uštede više novca u bankama koje su zahvaljujući tome u stanju da kreditiraju velike infrastrukturne projekte. Zvaničnici smatraju da je zahvaljujući ovakvom pristupu došlo do uštede hrane i energije, što je direktno uticalo da svako dete dobije kvalitetnije obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Politika jednog deteta i tradicija prema kojoj dečaci vrede više od devojčica, dovode do toga da će 2020. godine Kina imati 30 miliona neženja.Favorizovanje muške dece ima i ekonomske razloge, jer imaju veće šanse za zaposlenje i za njih se ne plaća miraz.

Zbog demografskih problema, razlozi za postepeno ukidanje politike jednog deteta su pre svega ekonomski, jer bi zbog smanjenja broja radno sposobnog stanovništva primat na svetskom tržištu rada uskoro mogli da preuzmu Indija, Bangladeš i druge azijske zemlje.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Kineska nova godina

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.