„Jugohem” tuži za krađu tehnološke inovacije

Izvor: Politika, 25.Feb.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jugohem” tuži za krađu tehnološke inovacije

Boško Stanisavljević sudom želi da zaustavi primenu falsifikata protivpožarnog premaza „firestop“, koji štiti čelične konstrukcije i drvene delove na objektima od požara

Nova Pazova – Privredno društvo „Jugohem“ iz Nove Pazove, proizvođač hemijskih proizvoda za potrebe industrije, građevinarstva, zanatstva i šumarstva, uložilo je 1,5 miliona evra u tehnološku inovaciju – i 2006. godine unapredilo proizvodnju protivpožarnih premaza, u saradnji sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednom nemačkom laboratorijom, sa kojom i danas sarađuje. Reč je o proizvodnji ekspandujućeg protivpožarnog premaza pod nazivom „firestop“, koji štiti čelične konstrukcije i drvene delove na objektima od požara. Danas Boško Stanisavljević, vlasnik firme „Jugohem“, sudom želi da zaustavi prevare svojih bivših saradnika.

Za ekspandujući protivpožarni premaz „firestop“ „Jugohem“ je dobio priznanje za tehničku inovaciju u 2006. godini. Umesto da novi proizvod, čiji je kvalitet potvrdio i Institut za ispitivanje materijala iz Beograda, ubrza razvoj „Jugohema“, Boško Stanisavljević je jedva spasao firmu od propasti. On još čeka da se i sudski potvrdi da je „Jugohem“ jedini vlasnik recepture i jedini proizvođač „firestopa“, koji se pri kontaktu s vatrom pretvara u penu i 90 minuta štiti drvenu i metalnu konstrukciju od vatre, što je dovoljno dugo da vatrogasci počnu gašenje i da ne dođe do urušavanja konstrukcija.

– Krajem 2006. troje Beograđana i ja osnovali smo firmu pod imenom „Firestop“, sa sedištem u Novom Beogradu. Već 2007. godine „Jugohem“ je preko novog preduzeća „Firestop“ proizveo i isporučio specijalni ekspandujući protivpožarni premaz za zaštitu konstrukcija na objektima „Europen-Megastor“, na Novom Beogradu, „Sitroena“ na Čukarici, „Merkura“ u Novom Sadu i Tržnog centra „Balkanska“ u Beogradu. Kad sam pomislio da je posao krenuo dobro, saznajemo da je mimo nas i „Jugohema“ (koji je jedini proizvođač premaza „firestop“) „Firestop“ d. o. o. isporučio premaz i obavio zaštitu na objektima „Ideje“ na Bežanijskoj kosi i hotela „Holidej in“ na Novom Beogradu i da je koristio premaz koji nije proizveden u „Jugohemu“, ali je zloupotrebljen naš atest, kojim se garantuje kvalitet premaza. Tada sam shvatio da se ljudi iz „Firestopa“ d. o. o. upuštaju u opasne poslove i zloupotrebljavaju moju dokumentaciju – priča Boško Stanisavljević.

Sukob oko poslovanja firme „Firestop“ završio se tako što je ekipa iz ove firme, bez znanja vlasnika „Jugohema“ Boška Stanisavljevića, formirala još dve firme početkom 2008. a sve na bazi „Jugohemove“ dokumentacije o protivpožarnom premazu. Tako je nastala firma „Firestop konstrukcije“, u čiji rad Boško Stanisavljević nije imao uvid. Ta nova firma ponudila je proizvod „fires“ koji nema atest.

– Došlo je do krađe mog autorskog dela, koje je zaštićeno kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine. Katalog koji je na tržište pustila firma „Firestop konstrukcije“ primer je falsifikata i dokaz o krađi intelektualne svojine. Oni i danas rade, međutim, opasno je to što koriste neke uvozne premaze, koji nemaju atest, a „pokrivaju“ ih atestom „Jugohema“ – ističe Boško Stanisavljević.

Firma „Jugohem“ je podnela krivične prijave protiv pojedinaca i preduzeća „Firestop konstrukcije“, zbog zloupotrebe atesta za premaz „firestop“, koji ne koriste, već ga zamenjuju drugom vrstom premaza, što može naneti veliku štetu na objektima gde se koristi, a onda bi „Jugohem“ morao da dokazuje da nije proizveo i prodao premaz koji su koristili.

– Predmet je kod Prvog javnog tužilaštva u Beogradu, u toku su veštačenja, jer ja želim da sa svoje firme skinem svu odgovornost za podvale koje su učinjene investitorima. Upravo sam imao razgovor u tužilaštvu i verujem da će brzo doći do raspleta – kaže na kraju Boško Stanisavljević.

Jelenko Slatinac

-----------------------------------------------------------

Firma bez telefona

Svaki pokušaj da se stupi u kontakt sa odgovornima u firmi „Firestop konstrukcije” d. o. o. ostao je bez uspeha, jer firme nema u telefonskom imeniku Srbije, mada ima sedište na Novom Beogradu, u Ulici Dušana Vukasovića 33, a direktoru firme „Telekom“ je isključio mobilni telefon. Od njih trojice jedino smo stupili u kontakt sa Ivanom Pešićem, iz Beograda:

– Nikad nisam imao nikakvu firmu, nisam izvršio zloupotrebu službenog položaja, a to što tvrdi Boško Stanisavljević nije istina, moraće to da dokaže pred sudom. Istina, moja supruga je imala neke poslovne kontakte sa firmom „Firestop“, a ja s tim nemam nikakve veze. Boško uglavnom iznosi neistine – rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Ivan Pešić.

Druga dvojica vlasnika firme „Firestop konstrukcije“, protiv kojih je Boško Stanisavljević podneo krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, nisu nam bili dostupni.

objavljeno: 26.02.2011
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.