Jubilej polarnih krila

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2011, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej polarnih krila

28.03.2011. -

Ruska polarna avijacija – najstarija u svetu – slavi 80. godišnjicu. U martu 1931. godine bila je formirana prva avionska jedinica za Arktik, što je naglo ubrzalo osvajanje njegovih beskrajnih prostora.

Ruski piloti su mnogo ranije osvajali taj kraj. Prvi let blizu Nove zemlje je izvršio Ivan (Jan) Nagurski 1914. godine. Tada su nestale bez traga tri polarne ekspedicije – Rusanova, Brusilova i Sedova. Hidroaeroplan Nagurskog je učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u traženju tih ekspedicija. Kasnije se situacija promenila, - priča istoričar Ljudmila Gorbunova, koja je izdala u koautorstvu s Andrejem Počtarjovim knjigu «Polarna avijacija Rusije. 1914-1945. godine».

Dekret iz 1918. godine je udario temelj osvajanja Severnog morskog puta koji je međusobno povezao regione severa evropskog dela Rusije, Sibir i Daleki Istok. 1929. godine su bila sagrađena 3 aviona Komseverput. Razmišljalo se o stvaranju službe veze, korišćenju aviona za Severni morski put. Kada je 1931. godine ona na osnovi naredbe nastala, ona je već imala avionsku službu.

Tako se avijacija uključila u osvajanje bogatstava Zapolarja. Kolevka polarne avijacije je postao Krasnojarsk. U vreme Drugog svetskog rata Krasnojarsk je prihvatao vojne avione koji su stizali preko lend-liza iz SAD preko Čukotke. To su bili teški nosači torpeda, koji su čuvali arktičke konvoje od fašista, - priča rukovodilac uprave polarne avijacije tih godina Vasilij Sidorčuk.

Prvi avion je stigao demontiran. Imali smo 2 inženjera, oni su gledali uputstva. Na ruskom nije bilo ni reči. Dali su mi 4 listića, gde je pisalo kakvu brzinu moram da imam. Glavni zadatak tih aviona je bio uništavanje podmornica i brodova. Nemci su ih mnogo izgubili. Sever je bio očišćen od njih.

Danas je teško zamisliti Zapolarje bez avijacije – tamo ima mnogo regiona, u koje je na drugi način teško i dugo ići. Sami polarni piloti su posebna vrsta ljudi, beskrajno odanih Arktiku i svom pozivu. Čuveni polarni istraživač i poslanik Državne dume Artur Čilingarov je došao da čestita jubilej pilotima ruske polarne avijacie. On je stigao upravo sa sednice Državne dume koja je tog dana ratifikovala nacrt zakona o razgraničavanju spornih s Norveškom rejona Arktika. Kritičari tog dokumenta tvrde da je podela nepovoljna za naše ribare. Poslanik je otklonio sumnju.

Ne samo sever, i Arktik je naš. Uzalud kažu da pokušavamo nešto da damo drugima. Ništa nećemo dati. Tražimo rešenje. Svesni smo da ostaju nerešena pitanja. Zato odmah iza ratifikacije sledi izjava Državne dume da ćemo pratiti razvoj događaja, povezanih s interesom naših ribara u Barencovom moru.

Te su reči piloti dočekali aplauzom: njima su bliski problemi Arktika. Polarna avijacija nastavlja svoj 80-godišnji let.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.