Izvor: Politika, 05.Sep.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena Vlahović nova direktorka Beogradske opere

Jelena Vlahović, mecosopran, stupila je juče na novu dužnost direktorke Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Naša publika mogla je da uživa ovog proleća u njenoj roli Amneris, u Verdijevoj operi „Aida”, kojom je obeležila 25 godina rada. U kabinetu je Vlahovićeva juče, uz pomoćnika Đorđa Pavlovića, dirigenta, razmatrala sve podatke bitne za novo postavljenje, a tim povodom je za „Politiku” izjavila:

– Novo postavljenje je čast za mene, odgovornost je velika i posao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji sve nas čeka u operi. Ono što je zatečeno stanje, i što će se nastaviti, su dve velike premijere, u oktobru „Pod ovim znakom” (In hoc signo), kompozitora Marka Frizina i u decembru obeležavanje Vagnerove godišnjice sa delom „Holanđanin lutalica”. Rad se već zahuktao na operi „In hoc signo”. Dalje planove ne mogu da saopštim, jer sam prvi dan na novoj dužnosti i upoznajem se sa mnogim stvarima, od pravnih do umetničkih.

Na komentar da su njeni prethodnici bili uglavnom muškarci, dirigenti i reditelji, pitali smo našu sagovornicu da li će kao žena i operska umetnica drugačije videti stvari na mestu direktora, na šta je Jelena Vlahović odgovorila:

– Iz ženskog ugla se drugačije vide stvari, ali možda samo za neku nijansu. Pre mene je na ovoj funkciji bila žena, Katarina Jovanović, operska umetnica i to ne tako davno, a i pevač Miša Jovanović, moj kolega. Ceo radni vek sam u ovom ansamblu i taj neki drugi ugao gledanja može da bude drugačiji u smislu pokušaja da se što bolje sinhronizuje rad, zatim ogromnog razumevanja i truda da sa onim što imamo postignemo maksimum, naravno uz mlade snage. O detaljima ću ipak moći da govorim kasnije.

Da podsetimo da je mecosopran Jelena Vlahović debitovala u Beogradskoj operi 1987. godine kao Madalena u Verdijevom „Rigoletu”, a pevala je brojne role poput Acučene u „Trubaduru”, Eboli u „Don Karlosu”, bila je Karmen u istoimenoj Bizeovoj operi, Herodijada u „Salomi”, Grofica de Bujon u „Adrijani Lekuvrer”, Dalila u „Samsonu i Dalili” itd.

Minulog proleća u razgovoru za „Politiku” Vlahovićeva je saopštila neke svoje ideje, neposredno pre nastupa u Viminacijumu, kada je izvedena Verdijeva „Aida” povodom obeležavanja 17. vekova od donošenja Milanskog edikta, poput ove:

– Bilo bi dobro da posle izvođenja u Viminacijumu, u jesen ili u proleće, na tom arheološkom lokalitetu zaživi operski festival. Imamo i druge idealne ambijente za operska izvođenja, poput Kalemegdana ili Smederevske tvrđave, kazala je tada.

Da li to nagoveštava češće i raznovrsnije nastupe operskog ansambla van matične scene u Narodnom pozorištu, videćemo uskoro.

B. Lijeskić

objavljeno: 06.09.2013.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narodno pozorište sprema komad Laleta Pavlovića

Izvor: Blic, 06.Sep.2013, 08:16

Sednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta Beograd na kojoj je trebalo da se raspravlja o izboru novog upravnika odložena je. Istovremeno u ovoj teatarskoj kući radi se nova predstava i to po tekstu predsednika Upravnog odbora Radoslava - Laleta Pavlovića, a postavljena je i nova direktorka opere...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.