Izvor: B92, 03.Jan.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Januarski talas poskupljenja

Beograd -- Tokom januara građane Srbije očekuje talas poskupljenja, više cene od 5 do 20 odsto će dobiti južno voće, slatkiši, kafa, lična i kućna hemija, brašno...

Za gubljenje novogodišnjeg optimizma dovoljan je ulazak u lokalnu prodavnicu, gde januarska poskupljenja od pet do 20 odsto već počinju da nagrizaju kućni budžet.

Ekonomski problemi Srbije nisu magično nestali ulaskom u 2011. Novogodišnji praznici i dalje traju, ali je većina prodavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvorila svoja vrata za kupce. Iza tih vrata trgovci ukrašavaju robu novim cenama.

Iako izmene Zakona o PDV-u još nisu stupile na snagu, južno voće "bez političke zaštite" je već dobilo višu cenu u prodavnicama, pa limun koji je pre nove godine koštao 80, sada je 88 dinara.

Cene oko 5 odsto dižu i proizvođači slatkiša, ali i kafe koja bi do kraja kvartala mogla da bude skuplja čak i do 10 odsto.

Kućna hemija ovih dana očekuje da joj nalepe novu od 5 do 8 odsto višu cenu. Očekuje se i poskupljenje brašna za 10 do 12 odsto, što će se vrlo brzo odraziti i na cenu hleba i testenina.

Duvandžije još čekaju sa najavljenim poskupljenjme cigareta, iako je državnom akciznom politikom paklica od 1. januara već skuplja za oko 9 dinara.

Takođe, zahvaljujući akcizi, benzin koji kupujemo u januaru biće bar za 6 dinara skuplji od onog koji je kupovan pre Nove godine. Vozače očekuje i zamena dokumenata i registracija vozila po novoj ceni od ukupno 4.400 dinara.

Zvaničnici Vlade priznaju da će 2011. biti teška ali i obećavaju da će inflaciju, a samim tim i cene vratiti na izvesniji tempo rasta.

Građani koji izlaze iz prodavnica ne dele optimizam Vlade i Narodne banke.

Ipak, prvi januar je doneo i neka sniženja. Jeftinije će usluge mobilno telefonije pošto je posle godinu i po ukinut antikrizni porez od 10 odsto na tu uslugu. Snižene su i carine na uvoz iz Evropske unije, pa bi, između ostalog, uvozni automobili zavisno od kategorije trebalo da budu jeftiniji oko 2 odsto ukoliko srpski prodavci ne odluče da tu razliku zadrže u svom džepu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.