Izložba lepeza i rukavica u Beču

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba lepeza i rukavica u Beču

BEČ - Više modni detalji nego zaštita od vremenskih nepogoda, lepeze i rukavice od kojih neke stare čak 700 godina eksponati su nove izložbe koja je otvorena u Muzeju primenjenih umetnosti (MAK) u Beču.

Izložba "Zavodljiva raznolikost" prati istoriju oba predmeta, a posetioci imaju priliku da vide neke veoma retke primerke koji datiraju iz srednjeg veka i japanskog Edo perioda. Izložba je deo serije posvećene modnim detaljima koje je MAK započeo prošle godine sa ručnim tašnama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a nastaviće 2012. sa šeširima i cipelama.

Iako će verovatno najviše privući žensku publiku, izložba sadrži i mnoštvo eksponata koji mogu da zainteresuju muške posetioce poput rukavica koje su nosili sveštenici ili japanske lepeze za muškarce.

Među izloženim predmetima su lepeze od čipke, slame, lakiranog drveta i slonovače kao i rukavice ukrašene vezom i perlicama. Najstariji eksponati su kružne lepeze iz 14. i 15. veka koje su korišćene u verskim ritualima.

Više od puke dekoracije, lepeze su vrlo rano služile i kao reklamne površine, praksa koja se zadržala do današnjih dana. Na njima su dame na balovima upisivale imena gospode s kojima će plesati, a koristile su se i kao način tihe komunikacije između muškaraca i žena.

Rukavice su, pak, dugo bile modni detalj bez kojeg jedna dama ne bi nikada izašla iz kuće, dok se danas uglavnom koriste samo kao zaštita od hladnoće.

Izložba, koja će biti otvorena do aprila 2012, ima za cilj da povrati interesovanje za ove pomalo "zapostavljene" modne aksesoare.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.