Internet simfonija prvi put u Beogradu

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet simfonija prvi put u Beogradu

Beogradska filharmonija, sa šefom dirigentom Muhajem Tangom, 25. januara u 20 časova na Kolarcu nastavlja sezonu koncertom iz Klasičnog ciklusa, a prvi put će u Beogradu biti izvedena Internet simfonija.

Posle dva novogodišnja programa i gostovanja slovenačkog orkestra, Beogradska filharmonija će vraća klasici. Na programu koncerta biće Betovenova Treća simfonija Eroika, Koncert za violinu J. Sibelijusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Internet simfonija - Eroika, koju je kineski kompozitor Tan Dun napisao inspirisan istoimenim Betovenovim delom.

Među klasike se, zahvaljujući Betovenovoj temi na kojoj je zasnovana, umešala i Internet simfonija Tana Duna, koja će prvi put biti izvedena u Beogradu. Google i YouTube su početkom 2009. godine raspisali audiciju za Simfonijski orkestar YouTube portala, a muzičari iz celog sveta su deonice Internet simfonije svirali virtuelno. Za učešće na audiciji se prijavilo više 3.000 kandidata iz više od 70 zemalja sveta, a korisnici YouTube kanala su odlučivali o pobednicimakoji su na kraju nastupili u Karnegi Holu.

Kompozitor projekat definiše kao kao nekadašnji ugovoreni brak, a Internet opisijuje kao nevidljivi put svile, koji spaja različite kulture iz celog sveta i označava početak nove ere u istoriji muzike.

Solista je violinista Šjaoming Vang, virtuozni koncertmajstor Ciriške opere, prva violina Stradivarijevog kvarteta i stipednista fondacije H. fon Karajan.

Karijera Muhaja Tanga, koji je već treću sezonu šef-dirigent Filharmonije i njegov tri decenije dug uspeh na Zapadu, započeo je osamdesetih godina kada ga je Karajan pozvao da diriguje Berlinskom filharmonijom. Od tada Tang suvereno dominira na svetskoj muzičkoj sceni i diriguje vodećim svetskim orkestrima, među kojima su Londonska filharmonija, Gevandhaus iz Lajpciga, Državna kapela iz Drezdena, Hamburški, Šangajski i Kvinslendski simfonijski orkestar, Ciriški kamerni orkerstar, Pariski orkestar, Francuski nacionalni orkestar...

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Internet simfonija prvi put u BG-u

Izvor: B92, 22.Jan.2013

Beogradska filharmonija, sa šefom dirigentom Muhajem Tangom, nastavlja sezonu koncertom iz Klasičnog ciklusa, u petak 25. januara u 20 časova na Kolarcu...Među klasike se, zahvaljujući Betovenovoj temi na kojoj je zasnovana, umešala i Internet simfonija Tana Duna, Eroika, koju je kineski kompozitor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.