Hrvati oštrije sa huliganima

Izvor: B92, 07.Jan.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati oštrije sa huliganima

Hrvatska vlada usvojila je na sednici u Zagrebu izmene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, kojima se pooštravaju mere protiv huligana.

"To su mere za zaštitu pravih navijača i građana, a protiv divljanja i divljačkog ponašanja", rekla je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Nove mere vlada je usvojila zbog brojnih incidenata na sportskim takmičenjima, posebno na fudbalskim stadionima, koji su kulminirali na utakmici Dinamo - Hajduk >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvog maja prošle godine, kada je jedan policajac ostao bez oka.

"Taj policajac ostao je invalid samo zato što je radio svoj posao, bio je na stadionu i štitio navijače", rekla je Kosorova.

Novim merama zabranjuje se maskiranje navijača i strogo se zabranjuje prodaja alkoholnih pića u sportskim objektima.

Uvode se i nova četiri kaznena dela: učestvovanje u tuči ili napadu na gledaoce, organizovanje nasilja na utakmicama, uništavanje stvari ili imovine i nepoštovanje mera i zabrana.

Komentarišući ocenu ministra obrazovanja i sporta Radovana Fuhsa da će se zbog novih mera "deo navijača" žaliti da im se uskraćuju prava, premijerka Kosor je rekla da je to zakon za "zaštitu navijača, a ne protiv njih".

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivica Buconjić rekao je da se policiji novim merama omogućava da zabrani takmičenje ako sportski objekat nije adekvatno opremljen, ali i da se organizator takmičenja obavezuje na prekid takmičenja u slučaju većih nereda.

"Takođe, omogućava se i kažnjavanje huligana koji su incidente napravili van zemlje, a policija im do sada zbog toga nije mogla ništa. Njima se može zabraniti dolazak na utakmice na osnovu ranijih incidenata, mogu im se oduzeti pasoši i zabraniti put na medjunarodne mečeve", rekao je Buconjić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.