Hoće li biti većine za budžet?

Izvor: B92, 20.Dec.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li biti većine za budžet?

Beograd -- Vladajuća većina veruje da će budžet za 2012. godinu imati većinu u parlamentu, dok ga opozicija kritikuje zato što nije razvojni već predviđa nova zaduživanja.

Rasprava o budžetu počeće šest dana pre kraja ove i početka nove 2012. godine.

Dodatno zaduživanje i socijalna strana budžeta - glavne su kritike koje su se mogle čuti poslednjih dana, uz one da se novac raspoređivao po partijskoj liniji. Ipak i vlast i opozicija kažu da nisu stigli da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u potpunosti upoznaju sa sadržinom budžeta.

Socijalistička partija Srbije podržaće budžet za 2012. godinu, a poslanik SPS-a Zoran Kasalović veruje da će taj predlog dobiti potrebnu većinu za izglasavanje. On je novinarima u parlamentu rekao da iako možda svi korisnici neće biti zadovoljni opredeljenim sredstvima, budžet predstavlja realnu sliku Srbije u ovom trenutku.

Poslanica DS i zamenica predsednika Odbora za finansije Branka Ljiljak kaže da još nije stigla da prouči budžet i analizira ga, ali da će se tom poslu posvetiti tokom dana. Ona je rekla i da će sednica skupštinskog Odbora za finansije, na kojoj će se raspravljati o predlogu budžeta pre debate na plenumu, biti održana u toku ove sedmice.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić smatra da nije dobro što budžet tradicionalno stiže u poslednjem trenutku u parlament, pa poslanici nemaju dovoljno vremena da se upoznaju sa predviđenim troškovima. On je naveo da predlog budžeta predviđa da se izdvoji 33 odsto za penzije, 25 odsto za plate, ali da je njemu kao ekonomisti žao što je samo 2,5 odsto predviđeno za investicije. Ipak, kako je rekao, dobro je što je budžet usaglašen sa MMF i što se u izbornoj godini vodilo računa o troškovima.

Senić ne može da kaže da li će budžet dobiti potrebnu političku podršku u parlamentu, ali smatra da bi bilo dobro da bude izglasan kako Srbija ne bi morala da ide na privremeno finansiranje.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović najavio je podršku njegove stranke predlogu budžeta za sledeću godinu, kako građani Srbije ne bi bili u situaciji da svoje potrebe ostvaruju preko privremenog finansiranja, jer bi to značilo restrikcije i za kupovnu moć građana i za privredu.

"Neusvajanje budžeta dovelo bi do novih turbulencija, a to sada nikome nije u interesu, jer je važno sve resurse usmeriti na dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU”, rekao je Jugović.

On smatra da je dobro što budžet "prati” stopu inflacije i što će građanima i privredi omogućiti dalju potrošnju, ali da nije dobro što se insistira na novom zaduženju, budući da je Srbija ionako prezadužena.

I Savez vojvođanskih Mađara (SVM) još analizira predlog budžeta i sabira brojeve kako bi video da li će Vojvodina dobiti sredstva u skladu sa Ustavom, odnosno da li će ta pokrajina dobiti sedam odsto budžeta, od čega bi tri sedmine mogla da usmeri za kapitalne investicije. Poslanik SVM Balint Pastor rekao je da će u zavisnosti od te analize SVM konačnu odluku o podršci budžetu doneti krajem sedmice, na sednici Predsedništva stranke.

Poslanica SNS Jorgovanka Tabaković novinarima je rekla da joj se zdravstveno stanje pogoršalo kada je videla predlog budžeta za narednu godinu i dodala da sve što država potpiše, potroši ili zaduži pre ili kasnije padne na teret građana Srbije.

„Namerno su plasirane priče da su neka ministarstva dobila manje, a neka više sredstava, a iza toga se krije činjenica da predsednik Srbije Boris Tadić više nije spreman da plaća cenu formiranja koalicione vlade, gde je na početku mandata Dinkiću dao i turizam i zapošljavanje i sve moguće, a sada pokušava da to naplati kroz zadržavanje nešto više sredstava lojalnijim koalicionim partnerima i svojim ministrima", ocenila je Tabakovićeva.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić „požalio" se kako nije moguće pročitati hiljadu stranica budžeta za samo nekoliko dana, pa potom ga i proučiti i uložiti amandmane.

On je mišljenja da je predlog budžeta izborni, a ne razvojni, te da ne stimuliše zapošljavanje.

„Budžet je potpuno izborni i sva sredstva koja su njime predviđena su za izbornu kampanju. Šta posle izbora i šta će nova vlada kada stupi na dužnost? I ona će morati da se zadužuje i da nalazi načine da preživi do kraja mandata”, rekao je Ilić.

I lider LDP Čedomir Jovanović još čita i proučava budžet, ali kaže da je on za LDP neprihvatljiv, jer je „odraz kontinuiteta sa katastrofalnom ekonomskom politikom, iza koje stoji najneodgovornija vlada na kontitentu po pitanju odnosa prema krizi".

"Budžet je pretnja celom društvu, jer i dalje insistira na konceptu prolongiranja ekonomskih reformi. Budžet ne daje ni odgovor na problem nezaposlenosti, vrši pritisak na privredu, tako da će stopa nezaposlenosti rasti”, rekao je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Budžet u kuloarima

Izvor: RTS, 21.Dec.2011, 08:52

Skupština Srbije počinje u ponedeljak raspravu o budžetu za narednu godinu. Neki od poslanika, međutim, još se nisu uhvatili u koštac sa hiljadu strana plana državne kase. SPS najavljuje podršku, SPO i URS imaju zamerke, a opozicija oštro kritikuje plan raspodele novca.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.