Godišnje 1000 prvaka manje, nova mreža škola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje 1000 prvaka manje, nova mreža škola

BEOGRAD -

U Srbiji se svake godine u prvi razred osnovne škole upiše oko 1.000 đaka manje, pa je opštinama ostavljen rok da do oktobra usvoje novu mrežu škola, umesto sadašnje skupe i neracionalne.

Lokalna samouprava će prilikom izrade nove mreže škola morati da poštuje kriterijume Vlade Srbije, definisane u oktobru prošle godine, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov, podsetivši da je 2001. godine upisana 81.000 prvaka, a da ih je prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine bilo 70.670.

"Manjak dece je veliki problem u Srbiji, ne samo problem prosvete, nego problem populacione politike", rekao je Popov i istakao da aktuelna mreža ustanova, sa 1.278 osmogodišnjih škola i 4.500 objekata, odgovara broju učenika od pre 30 godina.

Ništa se neće "seći" odmah

On je objasnio da se ništa neće "seći" odmah i da u budžetu nisu predviđena posebna sredstva, jer taj posao pada na teret lokalnih samouprava, kojima će, kako je rekao Popov, biti bolje kada budu imale jeftiniju mrežu škola.

Ministarstvo je, ipak, namenilo milion evra za kupovinu školskih autobusa, kombija, sredstva koja su dobijena iz IPA projekata, iz pristupnih fondova EU, rekao je pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, objasnivši da će tamo gde se škola zatvori, đaci organizovano biti prevoženi do drugih škola.

On je naveo da ima opština, poput Gornjeg Milanovca, koje su već uradile mrežu škola, kao i da se opština Vlasotnici priprema da to učini u najskorije vreme.

Moraju se pratiti demografski trendovi u opštini, koliko će dece biti rođeno u narednih sedam, osam godina, koliko će se odseliti, doseliti, rekao je Popov i objasnio da se u suštini radi o "prepakivanju" škola, pošto, generalno, nemamo dovoljno školskih zgrada za srednje škole.

"Do sada smo u Beogradu dobili nekoliko zgrada za srednje škole, od osmoletki, gde je bilo malo đaka. Takođe, u puno mesta imamo matičnu školu sa izdvojenim odeljenjima", rekao je Popov i podsetio da svaka škola mora imati najmanje 400 učenika.

"Može i manje, ali pod uslovom da na dva kilometra od te škole ne postoji druga škola", objasnio je pomoćnik ministra.

Koliko učenika, toliko para školi

On je mišljenja da će nova mreža škola doneti promene pre svega u gradskim školama, gde su škole blizu jedna druge.

Zgrade neće biti otuđene, nego namenjene srednjim školama, jer nemamo dovoljno novca da zidamo nove škole, a nema ni potrebe, moramo se ponašati racionalno, rekao je Popov.

On je istakao da će ove godine u jednom broju škola, kroz pilot projekat, biti uveden dugo najavljivan model finansiranja po učeniku, model koji, kako je rekao, postoji svuda u Evropi.

Neće u svakoj školi učenik isto koštati, ali je osnovni princip "koliko učenika, toliko para školi, što više učenika, više novca", naveo je Popov, priznajući de će tu biti viškova nastavnika i da Ministarstvo prosvete još nema projekat kako će to sve izgledati, ali da će se problemi rešavati u hodu.

"Suština je da će se kompletna problematika osnovnog obrazovanja, što se tiče školskih zgrada i upravljanja, prebacivati na opštine", naglasio je Popov, podsetivši da se time ostvaruje decentralizacija obrazovanja.

Novi model finansiranja znači "veću ili manju platu za nastavnike, ako učitelj ima đaka sa posebnim potrebama, taj će učenik "skuplje koštati".

"U stvari, neće plata biti manja, ona će biti veća, ako imamo modernog nastavnika koji se usavršava i koji svojim kvalitetom privlači učenike da uđu u tu školu", rekao je Popov.

Do sada smo imali učiteljicu koja ima tri učenika i učiteljicu koja ih ima 30 i bile su isto plaćene, ubuduće to će biti promenjeno, pa će se nastavnici truditi da dobiju što veći broj učenika, zaključio je pomoćnik ministra.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Racionalizacija obrazovanja

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2011

U Srbiji se svake godine u prvi razred osnovne škole upiše oko 1.000 đaka manje, pa je opštinama ostavljen rok da do oktobra usvoje novu mrežu škola, umesto sadašnje skupe i neracionalne.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.