Izvor: Politika, 20.Nov.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazija na temelju iz Rimskog carstva

U dvorištu najstarije čačanske škole otkrivena tri sloja daleke istorije

Čačak – Zgrada gimnazije u Čačku, završena i osveštana 6. novembra 1927. godine, počiva na temeljima veće građevine iz vremena Rimskog carstva. Ostaci tog zdanja, koje je u 3. i 4. veku bilo imetak rimske zajednice u središtu današnjeg Čačka, otkriveni su ove godine, tokom istraživanja u junu i novembru.

Reč je, inače, o zaštitnim istraživanjima na terenu predviđenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za zidanje nove fiskulturne dvorane u Gimnaziji. Arheolozi su na tom mestu otkrili, jedan za drugim, tri sloja daleke istorije: nalaze arhitekture iz 19. veka, ispod su bili tragovi građevine iz vremena rimske dominacije na ovom prostoru, a između njih srednjovekovno groblje.

– Donekle nas je iznenadila ta nekropola, smeštena na ruševinama rimskog objekta. Mada je slična situacija već poznata sa obližnjih arheoloških kasnoantičkih lokaliteta, Rimskog kupatila i porte Crkve Svetog Vaznesenja, takođe u centru Čačka – kaže za „Politiku” mr Katarina Dmitrović, kustos Narodnog muzeja u Čačku i rukovodilac ovih istraživanja.

Ona naglašava da su posebnu pažnju istraživača ipak privukli temelji veće rimske građevine.

– Da bi se sagledao oblik tog zdanja i razjasnila njegova uloga istraživanja su, posle junskih, nastavljena i u novembru. Postavljanjem novog iskopa prilično velikih dimenzija, antička građevina je ispitana u velikoj meri, ali još nije obuhvaćena u celosti.

Direktor čačanske gimnazije Ivan Ružičić saopštio je da su istraživanja finansirana iz gradskog budžeta.

– Radovi u junu koštali su 585.000 a ovi sada 385.000 dinara. Upravo toliko novca, 970.000, Gimnazija je gradskom budžetu uštedela kroz smanjenje troškova zagrevanja zgrade u ovoj kalendarskoj godini. Iskopavanja obavljena u junu već su zatrpana i u kratkom roku očekujemo saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva za početak radova na fiskulturnoj dvorani – istakao je on.

G. Otašević

objavljeno: 21.11.2014.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Završena druga faza iskopavanja u dvorištu gimnazije

Izvor: BKTV News, 20.Nov.2014

Današnji Čačak leži na brojnim arheološkim lokalitetima koji datiraju do praistorije. U toku su zaštitna arheološka istraživanja u dvorištu čačanske Gimnazije, koja su ove godine izvedena u dve faze.. . . Ova istraživanja imaju zaštitni karakter i pružila su značajne podatke o prethodnom životu...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.