GRUPA PRAVNIKA KRITIKOVALA ZAKONE O REFORMI PRAVOSUĐA

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 02:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRUPA PRAVNIKA KRITIKOVALA ZAKONE O REFORMI PRAVOSUĐA

BEOGRAD - Grupa pravnika i advokata upozorila je da predlozi za otklanjanje propusta u reformi pravosuđa sadrže pravne manjkavosti u izmenama i dopunama zakona o Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, koje je Skupština Srbije usvojila krajem prošle godine.

Potpisnici saopštenja - 23 advokata i profesora pravnih fakulteta iz Beograda i Novog Sada, smatraju da su izmene i dopune zakona o VŠ i DVT donete na brzinu, bez rasprave, po hitnom postupku, pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << novogodišnje i božićne praznike (kao i 2008. i 2009.) i protivustavno stupile na snagu narednog dana po objavljivanju.

"Pojedinačne izjave volja više stotina lica koje sadrže jedan pravni lek uložen Ustavnom sudu (žalbe) zakonodavac hoće svojom voljom da pretvori u drugi, do sada nepostojeći pravni lek" koji će se ulagati, shodno zakonskim izmenama najvišem organu pravosudne uprave Visokom savetu sudstva, odnosno Državnom veću tužilaca.

To je, ocenjuju oni, suprotno svakoj ideji prava, elementarnoj pravnoj sigurnosti, i ideji podele vlasti.

"To je potiranje pravnovaljane volje pojedinaca retroaktivnom neustavnom kolektivnom voljom zakonodavca. To je svemoć zakonodavca, to jest, samovolja, suprotnost mogućnosti konstituisanja Srbije kao moderne pravne države vladavine prava", navodi se u saopštenju.

Ta grupa pravnika smatra da je to negiranje osnovnih individualnih prava - između ostalog, prava na efektivni pravni lek i osnovnih principa, zabrane retroaktivnosti koja ugrožava pravnu sigurnost.

Oni navode da je novim zakonima onemogućeno pravo glasa nereizabranim sudijama (njih preko 800) i tužiocima (oko 200) o čijem statusu još nije doneta pravnosnažna odluka da učestvuju u izborima za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca. Propisuju se nerazumno kratki rokovi za izbore članova VŠ i DVT i predlaže način izbora koji ne može dati legitimitet iz temelja poljuljanom ugledu ovih tela, navodi se u saopštenju.

Ti pravnici smatraju da je pravni put otklanjanja ovih i drugih propusta u reformi pravosuđa u Srbiji, "na pravni način nesporan u pravnoj modernosti i civilizovanosti", moguć ukoliko Ustavni sud donese odluku o predlozima ovlašćenih predlagača iz decembra 2009. godine o ustavnosti Ustavnog zakona koji prekida stalnost sudijske funkcije.

Zatim, ukoliko Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca rasporede sudije i tužioce prema novoj reformisanoj mreži sudova i tužilaštava i da nedostojni, nestručni i neosposobljeni pojedinci budu razrešeni na osnovu obrazložene odluke o tome.

Apel su potpisali profesori Danilo Basta, Ratko Marković, Momčilo Grubač, advokat Slobodan Beljanski, Vida Čok viši savetnik Instituta za uporedno pravo, zatim profesori Kosta Čavoški, Marijana Pajvančić, Ljiljana Basta predsednik Udruženja za ustavno pravo Srbije.

Potpis na predlog su stavili profesori Vladimir Vodinelić, Vesna Rakić Vodinelić, Jovica Trkulja, Zoran Ivošević, Radmila Vasić, Dragica Vujadinović, Jasminka Hasanbegović, Mirjana Stefanovski, Ljiljana Radulović, Miodrag Jovanović, Nebojša Šarkić, Vladan Petrov, Tanasije Marinković, Marija Karanikić Mirić, Svetla na Mirčov i advokat Đorđe Sibinović.

Pomenutim izmenama i dopunama zakona o VŠ i DVT predviđeno je da nakon konstituisanja stanih sastava ta dva tela, ona od Ustavnog suda preuzmu žalbe i Ustavne žalbe neizabranih sudija i o njima odluče.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.