Francuska: Batali vatromet, pali kola

Izvor: Mondo, 02.Jan.2013, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Batali vatromet, pali kola

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Val izjavio je danas da su tokom novogodišnje noći širom te zemlje zapaljena 1.193 vozila, što je postala svojevrsna tradicija mladih.

Ovo je prvi put u protekle tri godine da je objavljeno slično saopštenje.

Konzervativna vlada bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija donela je odluku da ne objavljuje slične podatke u nastojanju da smanji njihov broj i "da ne ide na ruku omladini koja se između sebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nadmeće ko će više zapaliti automobila".

Sadašnja francuska vlada donela je drugačiju odluku jer smatra je potpuna transparentnost najbolji metod.

Prema poslednjim objavljenim podacima u noći 31. decembra zapaljeno je 1.147 vozila.

Kao i u mnogim zemljama i u Francuskoj tokom godine dolazi do paljenja vozila, uključujući i namere bandi da skriju tragove zločina i pojedinačnog lažnog potraživanja osiguranja.

Međutim, paljenje automobila u Francuskoj predstavlja novi način obeležavanja dolaska Nove godine. Ova pojava je, prema pojedinim izveštajima, započeta devedesetih godina prošlog veka u siromašnijim naseljima u regionima oko Strazbura i na istoku Francuske.

(Srna Foto Ilustracija Guliver Getty)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.