Ekonomska očekivanja

Izvor: RTS, 02.Jan.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska očekivanja

Kad je reč o ekonomiji, problemi i u 2011. godini ostaju isti, ali uz odgovornu ekonomsku politiku može biti bolje, smatraju ekonomisti. Iako izgledaju kao ekonomski, izazovi u 2011. su u stvari čisto politički, smatraju pojedini analitičari.

U proteklih 12 meseci inflacija je premašila sva očekivanja i posle trogodišnje pauze ponovo zabležila dvocifreni rast - čak 11,5 odsto.

Za evro je potrebno gotovo deset dinara više nego prošlog decembra, a bez posla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bar petina radno sposobnih sugrađana.

I u novoj godini problemi ostaju isti ali uz odgovornu ekonomsku politiku može biti bolje, ocenjuju stručnjaci i dodaju da svaki dan odlaganja znači izgubljena tri dana u budućnosti.

Opterećeni sa 65 različitih taksi, poreza i doprinosa, pritisnuti visokim kamatama i dugovima, dok polovina ekonomije posluje mimo zakona, privrednici su pisali i Deda Mrazu ne bi li skrenuli pažnju na nagomilane probleme.

"Izazovi su isti - smanjenje tražnje i kupovne moći i dalje će siromašiti poslovanje. Drugi veliki izazov biće radikalno otpuštanje radnika i treći velika nelikvidnost preduzeća koja duguju između sebe i državi", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

O stepenu poverenja malih i srednjih preduzeća u ono što se obećava govori i Kneževićeva izjava da je i Deda Mraz obavešten o problemima.

"Kritično mesto jeste budžet i deficit, koji je smanjen na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda. Izazov jeste da je donošenje budžeta bilo teško, što ukazuje da postoji objektivna opasnost da se on možda ne ispoštuje", kaže ekonomista Pavle Petrović, istakvši da će u 2011. pare od privatizacije značiti pritisak da se poveća javna potrošnja.

Petrović smatra da bi povećanje javnog duga bilo loše što bi povećalo potrošnju, a inflacija ne bi bila obuzdana.

"Postoje objektivne osnove da se inflacija, koja je visoka, spusti na razuman nivo, oko pet do šest odsto, da se smanji deficit i da se ceo iskoristi za infrastrukturu i investicije", kaže Pavle Petrović.

U tom slučaju, kaže Petrović, može se očekivati tri odsto privrednog rasta, navodeći da sredinom godine možemo da dostignemo 2008. godinu.

"Ključni izazov biće da se inflacija svede na tri do šest odsto, zatim da se privuku investicije, domaće ili strane, i da se novac od 'Telekoma' ne potroši na kampanju. Iako izgledaju kao ekonomski izazovi su u stvari čisto politički", kaže Biljana Stepanović, ekonomski analitičar.

Stepanovićeva navodi da ako se sluša sopstveno iskustvo i razum verovatnoća da se pozitivno odgovori na te izazove je mala, bez obzira na izjave predstavnika vlasti koji na sve gledaju sa izvesnošću.

Svi se slažu da država mora da štedi, a ako se zadužuje da to bude isključivo za infrastrukturu. Moraju se popraviti uslovi poslovanja, samo što za to nije dovoljno 12 meseci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.