Dvocifrena inflacija ove godine

Izvor: RTS, 29.Sep.2012, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvocifrena inflacija ove godine

Ove godine nas očekuje inflacija od 10 odsto, procenjuju ekonomisti. Na to su uticali kriza u svetu, suša, prekomerna državna potrošnja i slabljenje dinara. Poskupljenja će najteže podneti najsiromašniji, upozoravaju stručnjaci.

Najvažniji posao pred Vladom i Narodnom bankom je obaranje inflacije, kažu stručnjaci i procenjuju da će cene ove godine porasti bar 10 odsto. Poskupljenja su posledica ne samo krize u svetu i suše, već i slabljenja dinara i prekomerne potrošnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << države.

Prethodnih nedelja poskupeli su meso, mleko, ulje, šećer, čokolada, sokovi, hemija. Nove cenovnike prave toplane i prevoznici, a od prvog oktobra cene će pogurati i akcize i povećanje poreza na dodatu vrednost za dva odsto.

Najviše će rasti cene onih proizvoda čija će ponuda biti mala, a to su poljoprivredni proizvodi, procenjuje ekonomista Milojko Arsić. On smatra da zbog oštre suše možemo očekivati visok rast nezavisno od makroekonomskih kretanja.

"Moguće je očekivati rast energenata i rast cena pod kontrolom države što je država do sada izbegavala da uradi", navodi Arsić.

U proseku - godinu ćemo završiti bar sa 10 odsto višim cenama - što se, kažu pojedini ekonomisti, smatra nepristojnom inflacijom u 21 veku.

Ekonomista Ljubomir Madžar ne misli da postoji opasnost od eksplozije cena i ne veruje da mogu da se ponove hiperinflaciona iskustva od pre 10, 15 godina.

Međutim, kaže Madžar, i umerena inflacija je velika opasnost. "Dovoljno je da pređe 10 odsto, pa da se pojave problemi, a najviše će biti pogođeni oni koji su najbrojniji, oni najsiromašniji i koji su blizu granice siromaštva", ističe Madžar.

Zato stručnjaci kažu da je najvažniji zadatak za Vladu i NBS da do leta uspore inflaciju.

"Postoje izjave ministra finansija o konsolidaciji. Ako se to dogodi država će svojom politikom doprineti smanjenju tražnje i uticati na smanjenje inflacije", navodi Milojko Arsić.

Prvi potezi NBS-a i najavljena kadrovska rešenja ukazuju na to da će kontrola inflacije biti osnovni cilj, kaže Arsić.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je uticaj Narodne banke na cene ograničen time što je 70 odsto novca u Srbiji u evrima. S druge strane mere za smanjivanje inflacije - povećanje obavezne rezeve ili osnovne kamate, dovele bi do poskupljenje kredita i tako dodatno usporile privredu.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.