Dugovi za bolja vremena

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovi za bolja vremena

Gromoglasno najavljivan zakon o ograničenjima rokova plaćanja – sačekaće, ipak, novu vladu

Na naplatu robe u Srbiji čeka se 130 dana, pokazuje analiza Privredne komore Srbije. A zakon o ograničenjima rokova plaćanja, koji je gromoglasno najavljen pre godinu dana posle prolećne rekonstrukcije Cvetkovićević kabineta, po svemu sudeći – sačekaće novu vladu. Nebrojeno puta najavljivano donošenje tog propisa, po svemu sudeći, neće biti moguće ovog proleća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Država je problem neplaćanja rešila samo delimično – usvajanjem uredbe o ograničenju rokova plaćanja na 60 dana. Problem je, međutim, što se ona odnosi samo na republike i lokalne organe koji privredi duguju 4,5 milijardi dinara. Javna preduzeća, koja privredi duguju šest puta više novca, izuzeta su ovom uredbom. Nadležni su njihovo izuzeće pravdali činjenicom da su javna preduzeća mnogo veći poverioci, nego dužnici, jer građani i privreda njima duguju čak 120 milijardi dinara. „Neka nas opterete, neka ne brinu za nas”, negodovali su tada privrednici aludirajući na to kako su javna preduzeća jedni drugima najveći poverioci.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja ističu da su odmah po završetku javne rasprave o Nacrtu predloga zakona o redovnosti plaćanja, još u drugoj polovini januara, vladi prosledili predlog. Inače, i pre nego što je uredba usvojena ministar ekonomije Nebojša Ćirić insistirao je da se njeno važenje proširi i na javna preduzeća. Tada, međutim, u vladi nije bilo saglasnosti. Mesecima su na relaciji Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo finansija trajala natezanja o tome da dokument treba ili ne treba da se odnosi na javna preduzeća.

– Predlog ovog propisa, nažalost, zbog brojnih drugih zakona koji čekaju na usvajanje, još nije stigao na dnevni red vlade – objašnjavaju u nadležnom ministarstvu. – Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći kako bi se ovaj Predlog zakona što pre našao pred poslanicima, ali trenutno sve zavisi od vlade i dinamike donošenja zakona na koju Ministarstvo ekonomije ne može da utiče. Očekujemo da će se Zakon naći pred novim skupštinskim sazivom i ubrzo po usvajanju dati konkretne rezultate koji će pozitivno uticati na likvidnost privrede, transparentnost u poslovanju i izjednačavanje prava potraživanja privatnog i javnog sektora – kažu u Ministarstvu ekonomije.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, podseća da je to tokom cele krize bio jedan od prioritetnih predloga privrede.

– Pozivajući se na praksu Evropske unije smatrali smo da je ključ u rešenju problema nelikvidnosti da svako počne da izmiruje svoje obaveze. Taj problem, nažalost, sačekaće novu vladu – kaže Bugarin.

On dodaje da predloženi tekst zakona ima nekoliko manjkavosti. Prva je to što će se odnositi samo na dugove nastale od dana stupanja propisa na snagu. Što znači da će nagomilana stara dugovanja sačekati neko bolje vreme. Mogućnost pogodbe oko rokova plaćanja ostala je samo malim preduzećima, a propis bi važio za sve ostale učesnike u sistemu. Tokom krize privrednici su nebrojano puta ponovili kako ih muči nelikvidnost, a da je u situaciji kada svako svakome duguje država kolovođa u tom vrzinom dužničkom kolu. Zbog toga su predstavnici raznih udruženja nekoliko puta isticali da prilikom rešavanja ovog problema država mora da počne od svog dvorišta. Ograničavanje rokova plaćanja našlo se gotovo na svakom od antikriznih predloga koji su u poslednjih nekoliko godina iz raznih udruženja privrednika stizali u Nemanjinu ulicu.

A. Telesković

objavljeno: 23.03.2012
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dugovi za bolja vremena

Izvor: Krediti.rs, 23.Mar.2012, 10:38

Gromoglasno najavljivan zakon o ograničenjima rokova plaćanja – sačekaće, ipak, novu vladu.

Nastavak na Krediti.rs...

Ograničeni rokovi plaćanja sačekaće bolja vremena

Izvor: GdeInvestirati.com, 23.Mar.2012

Zakon o ograničenjima rokova plaćanja, koji je gromoglasno najavljen pre godinu dana posle prolećne rekonstrukcije Cvetkovićević kabineta, po svemu sudeći – sačekaće novu vladu. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.