Deca ne žele grickalice za užinu?

Izvor: B92, 27.Dec.2012, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca ne žele grickalice za užinu?

To da deca za užinu radije biraju grickalice poput čipsa nije sasvim tačno, tvrdi nova američka studija. Deca ipak vole da uživaju i u zdravijem hranljivom predahu.

Istraživači sa Univerziteta Kornel u SAD pokazali su da deca umesto nezdrave hrane za užinu radije biraju povrće ili obroke od sira.

Kako bi dopreli do dečjih navika i obroka, oni su okupili na jednom mestu u Čikagu dvesta jedno dete uzrasta od sedam do deset godina. Sva deca gledala su televizijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << program izvesno vreme dok bi ih ispitivači povremeno pozivali da naprave pauzu i prezalogaje nešto.

Na meniju za užinu našli su se čips, povrće, sir i kombinovani obrok od sira i povrća, a deca su mogla da dobiju hranu u neograničenim količinama.

„Dali smo im i više nego što su mogli da pojedu. Da su hteli da uzmu devetnaest kesica čipsa, dobili bi devetnaest kesica čipsa“, izjavio je Brajan Vensink, direktor laboratorije za ishranu Univerziteta Kornel.

Ispitivači su beležili šta su deca uzimala i koliko su se sito nakon toga osećala. Njihovi rezultati pokazali su da su deca koja su probala kombinovani obrok od povrća i sireva izražavala veće zadovoljstvo i sitost od one koja su jela čips.

Osim toga, kod dece koja su se odlučivala za „zdraviju užinu“ zabeležen je manji unos kalorija do čak 72 posto.

Vensink tvrdi da su ovim istraživanjem hteli da pokažu da kada postoji izbor, deca nisu zainteresovana za nezdravu i brzu užinu, poput čipsa.

„Hteli smo da ponudimo rešenje problemu zvanom užina“, kaže on osvrćući se na nedavno saopštene podatke da su grickalice i nezdrave užine među glavnim uzročnicima dečje gojaznosti.

„Potrebno je više vremena da pojedete povrće ili sir nego čips. Čips pojedete u jedan mah“, objašnjava on uz reči da i to utiče na sitost dece.

Međutim, kako prenosi magazin „Time“, rezultate objavljene studije treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da je istraživanje naručio „Bel Brands“ koji na tržište plasira mlečne proizvode. Osim toga, istraživanjem nisu uzeti u obzir ni štetni sastojci koje sadrži većina mlečnih proizvoda na tržištu poput zasićenih masti.

Foto 1: SOMMAI / FreeDigitalPhotos.net
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.