Deca majki koje rade su gojazna?

Izvor: B92, 08.Feb.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca majki koje rade su gojazna?

Gojaznost u dece u SAD-u vrtoglavo raste u poslednjih 30 godina i nova studija o tome na Univerzitetu Vašington je pokazala da težina deteta ima dosta veze sa tim kakav život vode majke.

Proučavali su indeks težine kod 990 dece u 3, 5. i 6. razredu osnovne škole iz različitih gradova. Rezultat je pokazao da je kilaža dece znatno rasla onih godina kada su majke radile ili se vratile na posao. Vremenom, dečija gojaznost ostavlja posledice na dalji život.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Naučnicima razlozi nisu jasni ali sumnjaju da je manje vremena u prodavnicama i manje vremena utrošenog na spremanje namirnica dovelo do sve češćih nezdravih brzih obroka. Više od 70 odsto majki u SAD-u radi van kuće što je rezultiralo manjih brojem obroka i posvećivanju hrani u kuhinji. ”Više od petine Amerikanaca je gojazno, a dečija gojaznost je povezana sa zdravljem, ponašanjem, akademskim problemima i problemima u adolescenciji i životu”, kaže Tarin Mirisej, vođa istraživanja.

”Društvo i školski programi se sada trude da predtsave probleme, uzroke i posledice nezdrave hrane i života deci i porodicama kako bi ih ubedila da se više posvete ishrani, kao i da ih nauče da spreme brzo ali zdravo jelo.”
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.