Brucoše dočekuju protesti kolega

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brucoše dočekuju protesti kolega

Na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu u sredu počinje nova akademska godina, međutim, pojedine studentske asocijacije su najavile protestne aktivnosti.

Nastava počinje prijemom brucoša, dok su njihove starije kolege nezadovoljne nedavno usvojenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, te planiraju da protestuju u Beogradu i Nišu.

Prijemi nove generacije studenata i prva predavanja koja će brucoši čuti uglavnom od dekana, u sredu će biti održani na Mašinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fakultetu, Farmaceutskom, Fakultetu političkih nauka, Biološkom, Hemijskom, Fizičkom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Filološkom fakultetu...

Akademska godina zvanično će početi 1. oktobra i na Tehnološko-metalurškom fakultetu, koji je odlučio da deset najboljih brucoša nagradi udžbenicima za prvu godinu studija.

Na nekim fakultetima (Matematički, Fakultet organizacionih nauka) školska godina je počela juče ali ima i visokoškolskih ustanova, poput Arhitektonskog fakulteta, gde su brucoši u amfiteatrima od 22. septembra.

Studentski front, asocijacija čiji su članovi polovinom maja upali u zgradu Rektorata UB i tu ostali čitavu noć, a sutradan na konferenciji saopštili da traže besplatno školovanje, najavio je da će sutra održati "studentski zbor" na Filološkom fakultetu.

Na skupu će, kako su saopštili pre nekoliko dana, doneti odluke o "protestnim aktivnostima koje će početi od 2. oktobra, a povodom izmena Zakona o obrazovanju".

Studenti, između ostalog, traže šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet, da zadrže pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, produžetak roka za završetak studija...

Takođe, Studentski front i dalje traži usvajanje zakona koji bi podrazumevao besplatno visoko obrazovanje, odnosno finansiranje na teret budžeta.

Nezadovljni ukidanjem statusa apsolventa i time što će studenti završnih godina zbog toga morati da plaćaju obnovu godine, studenti Univerziteta u Nišu održaće protest u sredu, 1. oktobra, u 13 sati.

Iz Studentskog parlamenta u Nišu kažu da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju studentima učinjena nepravda, ali apeluju na sve njih da "ostanu složni u rešavanju problema i izbegnu probleme koji mogu nastati usled potencijalnih razdvajanja".

Kako predstavnici parlamenta objašnjavaju, tim zakonom je ukinut apsolventski staž i po bolonjskom sistemu obrazovanja omogućena "produžena godina studiranja".

Pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija ostalo je onima koji su prvu godinu osnovnih studija upisali školske 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 i 2009/2010, a takvo pravo gube oni koji su studije započeli 2010/2011 i kasnije.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.