Brucoše čekaju nova pravila

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brucoše čekaju nova pravila

Nove studente univerziteta u Srbiji sačekaće svečane akademije, nova pravila ocenjivanja i novi izmenjeni Zakon o visokom obrazovanju. Sa novom generacijom studenata stižu i novi studenti prorektori, kao i parlamenti.

Za 240.000 studenata u Srbiji sutra počinje nova akademska godina. Za brucoše sutra svečane akademije. Dočekuju ih i novi Pravilnik o ocenjivanju i izmene zakona o visokom obrazovanju. Starije generacije i ove godine će se upisivati sa 48 osvojenih bodova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sa novom generacijom brucoša stižu i novi studenti prorektori, novi predstavnici studentskih parlamenata. Mnogi se odvajaju od svojih domova, pa će im starije kolege ukazati na najbitnije stvari u studentskom životu.

"Niz akcija kao što su Sajam stipendija, Dani Italije, mnoge druge akcije koje se sprovode putem centra za razvoj karijere pokazaće studentima da mi iako jedan od manjih univerzitetskih centara ništ amanje nismo uspešni od drugih univerziteta i da naši studenti ovde upravo zbog toga dobijaju najviše", kaže Nikola Ivković student prorektor Univerziteta u Kragujevcu.

Još danas rektor Branko Kovačević, a od sutra dekan Elektrotehničkog fakulteta, kaže da će najvažniji zadatak novom rektoru Vladimiru Bumbašireviću biti reženje pitanja finansiranja univerziteta i opstanak na Šangajskoj listi.

"Još uvek se finnasiramo po nekim normativim akoji su iz nekog drugog vremena, ne postoji realan sistem finansiranja, nismo završili reformu, nismo prešli godinu za godinu, nismo rešili pitanje stammbenog fonda, još tu postoji nerazumevanje između grada i republike", kaže Kovačević.

Dekan Medicinskog fakulteta i od sutra rektor Univerziteta u Beogradu akademik Vladimir Bumbaširević kaže da teško može da izdoviji prioritete jer su oni mnogobrojni.

"Ono što je sigurno to je rad na daljem unapređivanju nastave, završetku reforme, zatim dalje unapređenje nastavnonaučnog rada koji je svakako doprineo da se i Beogradski univerzitet nađe na Šangajskoj listi", ističe Bumbaširević.

Oni stariji studenti i neredne nedelje polažu ispite i sakupljaju bodove za upis.

Prodekan Poljoprivrednog fakulteta, Zorana Rajić, kaže da studenti ovog fakulteta već treću godinu koriste mogućnost da da steknu do tri boda po osnovu dobrovoljnog rada u stakleniku ili oglednom dobru fakulteta. Jedan bod vredi tri dana rada. Za sada je bodove prikupilo oko 200 studenata, a tu mogućnost mogu da iskoriste i akademci srodnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brucoše očekuju nova pravila

Izvor: RTS, 30.Sep.2012

Nove studente univerziteta u Srbiji sačekaće svečane akademije, nova pravila ocenjivanja i novi izmenjeni Zakon o visokom obrazovanju. Sa novom generacijom studenata stižu i novi studenti prorektori, kao i parlamenti...Za 240.000 studenata u Srbiji sutra počinje nova akademska godina. Za brucoše...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.