Izvor: Politika, 26.Feb.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne udžbenike od septembra će dobijati samo najugroženiji đaci

Novi kriterijumi za raspodelu knjiga od iduće školske godine važiće za osnovce ali i za srednjoškolce. – U prvoj polovini marta roditelji će imati priliku da se na osnovu utvrđenih kriterijuma prijave za udžbenike

Od septembra ove godine neće svi đaci osnovnih škola od prvog do osmog razreda u Beogradu dobijati besplatne udžbenike, kao što je to bilo prethodnih godina. Ministarstvo prosvete je utvrdilo nove kriterijume za raspodelu besplatnih udžbenika koji će od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iduće školske godine važiti za osnovce ali i za srednjoškolce.

Pravo na besplatne udžbenike u 2015/2016. dobiće deca samohranih roditelja, mališani iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, đaci iz porodica u kojima su oba roditelja nezaposlena i učenici iz materijalno ugroženih porodica. Način raspodele udžbenika se menja, ali za ovu namenu, kao i prošle godine, biće izdvojeno oko 600.000.000 dinara.

Ova sredstva biće namenjena za nabavku udžbenika za najugroženije kategorije, ali jedan njihov deo trebalo bi da bude izdvojen i za decu iz porodica sa niskim primanjima. U zavisnosti od visine zarada, roditelji će dobijati vaučere za nabavku svih besplatnih udžbenika ili samo za neke od njih.

– Sve škole u Srbiji biće obaveštene o novom planu raspodele besplatnih udžbenika. U prvoj polovini marta roditelji će imati priliku da se na osnovu navedenih kriterijuma prijave za ovu pomoć. Apelujemo na škole, nastavnike i roditelje da ne počinju nabavku udžbenika do kraja marta jer će tada biti detaljno utvrđeno koji će učenici dobiti knjige – navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete koje ove izmene pravda time što je dosadašnji način raspodele pokazao manjkavosti. Besplatne udžbenike, ističu, do sada su dobijala i deca iz finansijski stabilnih porodica.

– Do sada su projektom „Besplatni udžbenici” bili obuhvaćeni učenici prva četiri razreda u Srbiji. Socijalno i materijalno ugroženi đaci ne pohađaju samo te razrede, pa je ova pomoć potrebna i jednom delu učenika u starijim razredima osmoletki i u srednjoj školi – ukazuju u ministarstvu.

Kao jedan od nedostataka dosadašnje raspodele u ministarstvu navode to što su učenici poklonjene knjige morali po završetku školske godine da vraćaju, i to neoštećene. Nisu smeli da pišu po njima i da podvlače tekst, a morali su da se trude da ih očuvaju kako bi i naredne generacije mogle da ih koriste. Novim planom raspodele ovo pravilo odlazi u istoriju jer će đaci knjige moći da zadrže.

------------------------------------------------------------------

Podela knjiga počela 2009. godine

Obezbeđivanje besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja počelo je da školske 2009/2010. godine, kada su nabavljene knjige za učenike prvog razreda osnovne škole. Narednih godina udžbenike i radne sveske u školama u Srbiji dobili su i učenici od drugog do četvrtog razreda.

Prestonički petaci su besplatne udžbenike prvi put dobili u školskoj 2010/2011, a naredne godine tu pogodnost su imali i šestaci, sedmaci i osmaci.

U školskoj 2012/2013. godini beogradski đaci prvi put su dobili po dva kompleta udžbenika. U prošloj nastavnojgodini iz gradske kase kupljeni su samo udžbenici potrebni da se nadoknadi razlika u broju učenika.

Roditelji čiji su mališani u toku školske godine cepali strane, čupali knjigu iz korica ili su izgubili neki od dobijenih udžbenika do sada su plaćali za štetu ili su osmoletkama donosili novu knjigu kako bi udžbenici bili na broju.

------------------------------------------------------------------

Dovoljno vremena za odabir knjiga

Katalog udžbenika za narednu školsku godinu sadrži 1.700 odobrenih naslova. Ministarstvo prosvete je u saopštenju preporučilo da bi nastavnicima i učiteljima trebalo omogućiti dovoljno vremena za detaljan uvid u sve udžbenike iz kataloga kako bi izabrali najkvalitetniji.

------------------------------------------------------------------

Ko neće plaćati udžbenike

– deca samohranih roditelja

– mališani iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu

– đaci iz porodica u kojima su oba roditelja nezaposlena

– učenici iz materijalno ugroženih porodica

D. Aleksić

objavljeno: 26.02.2015.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.