Belgija dobija vladu sledeće nedelje?

Izvor: Blic, 27.Nov.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija dobija vladu sledeće nedelje?

Belgija bi mogla da dobije novu vladu sledeće sedmice, izjavio je danas glavni pregovarač o formiranju kabineta Elio di Rupo, nakon što su belgijske stranke postigle dogovor o budžetu za 2012. godinu.

Sporazum o budžetu bio je poslednja velika prepreka za formiranje vlade, koju će činiti šest najvećih stranaka frankofonskog i holandskog govornog područja.

"Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da formiramo vladu tokom sledeće nedelje. Ima još nekoliko oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kojima treba da radimo i verujemo da ćemo to obaviti u najkraćem mogućem roku", rekao je Di Rupo na konferenciji za novinare.

Belgija je postavila rekord u dužini perioda posle parlamentarnih izbora bez formiranja vlade. Od glasanja je prošlo skoro punih 19 meseci.

Kralj Albert II zatražio je od Di Rupa da oformi vladu, nakon što su tenzije u odnosima frankofonskog juga i holandskog severa zemlje dovele u pitanje opstanak države.

Evropska unija je zapretila Belgiji sankcijama, jer nije umanjila deficit u javnim finansijama. Evropski komesar za ekonomiju i monetarna pitanja Oli Ren ponovio je prošle sedmice da Belgija mora da preduzme akciju i ostvari taj cilj.

Dogovor o smanjenju budžetskog deficita obuhvata mere za uštedu 11,3 milijardi evra, kao i uvođenje novih poreza. Lider Flamanske liberalne stranke Aleksander De Kro ocenio je da ovaj sporazum savršeno prolazi evropski test.

Kralj Albert je pre četiri dana odbio Di Rupov zahtev da se povuče sa pozicije vođe pregovora i apelovao da šest najvećih stranaka dovrše razgovore o formiranju vlade.

Povezane vesti: Belgija godinu dana bez vlade
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.