Beba treba da spava u svom krevetiću

Izvor: Mondo, 09.Nov.2012, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba treba da spava u svom krevetiću

Iako beba voli da oseti toplinu maminog tela, a i dojenje u toku noći je tako lakše, nije dobro da novorođenče spava u roditeljskom krevetu.

Beba se na taj način uspavljivanja lako navikne, a od njega se teško odvikava. Takođe, ako zaspi pored vas, sigurno će se probuditi kada je spustite u njen hladan krevetac, pa će tražiti da je uzmete natrag.

Osim toga, nova istraživanja su pokazala da se više od pola svih slučajeva iznenadne i neobjašnjive smrti novorođenčadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << događa dok dete spava s roditeljima.

Broj slučajeva "smrti u kolevci" smanjio se proteklih godina, ali stručnjaci još pokušavaju roditeljima da pruže što više saveta da bi se rizik još više smanjio.

U najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu British Medical Journal, naučnici s britanskih univerziteta u Bristolu i Vorviku su analizirali sve slučajeve iznenadne smrti odojčadi mlađe od dve godine u jugozapadnoj Engleskoj u razdoblju od 2003. do 2006. godine.

Portal "Moj doktor" prenosi da su oni otkrili da se 54 odsto slučajeva dogodilo dok je dete spavalo s roditeljima i da su u mnogim od tih slučajeva roditelji uzimali alkohol ili droge neposredno pre spavanja.

Jedno od petoro umrle dece spavalo je s jastukom, a četvrtina ih je bila previjena u pelene.

Istraživači sugerišu da je najsigurnije da dete spava u kolevci kraj kreveta u kome spavaju roditelji.

Oni su takođe ukazali da samo u SAD za godinu dana oko 3.000 odojčadi pogodi "iznenadna smrt".

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Beba treba da spava u svom krevetiću

Izvor: OkRadio.rs, 09.Nov.2012

Iako beba voli da oseti toplinu maminog tela, a i dojenje u toku noći je tako lakše, nije dobro da novorođenče spava u roditeljskom krevetu.Beba se na taj način uspavljivanja lako navikne, a od njega se teško odvikava. Takođe, ako zaspi pored vas, sigurno će se probuditi kada je spustite u njen...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.