„Balet Istoka” u ritmu bubnjeva

Izvor: Politika, 31.Jan.2012, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Balet Istoka” u ritmu bubnjeva

Ples uz pratnju bubnjeva, umeće stajanja na rukama i niz drugih očaravajućih veština pokazali su u „Madlenijanumu” umetnici Narodnog kineskog ansambla – Pozorišta i opere iz provincije Anhui.

Igrači savitljivog tela, kao čigre, osim što su nagrađivani gromoglasnim aplauzima, prestoničku publiku ostavljali su bez daha. Oni su sinoćnjim nastupom preneli deo praznične novogodišnje atmosfere koja se u Kini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obeležava od 23. januara kada je po drevnom kineskom kalendaru nastupila vladavina Zmaja, inače najsrećnijeg znaka u kineskoj mitologiji koji donosi ostvarenje velikih ideja.

Ansambl u kome je više od dvadesetak kineskih umetnika obučenih u tradicionalne koloritne kostime u jednočasovnom programu prikazao je 13 igara i pesama uz korišćenje akrobatskih veština.

Ansambl je osnovan 1950. godine. Do sada su nastupali u svim većim gradovima u svetu. U provinciji iz koje dolaze ovi umetnici gde živi narod Han pevanje je melodično i zvonasto, dok je igra poznata kao

„balet Istoka” i prati je ritam bubnjeva.

Na početku programa goste je pozdravio Predrag Marković, ministar kulture, kao i Džang Vanšue, ambasador Republike Kine u Beogradu.

A. Kurteš

objavljeno: 31.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.