Šta za maj sprema Narodni muzej u Čačku

Izvor: Prva.rs, 12.Apr.2015, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta za maj sprema Narodni muzej u Čačku

Prema rečima direktorke čačanskog muzeja Delfine Rajić, ta ustanova se nije prijavila za Noć muzeja, ali će raznovrsni sadržaji biti dostupni građanima tokom deset dana trajanja pomenute manifestacije.
"Muzejsko društvo Srbije, čiji smo članovi, ne prihvata Noć muzeja. To organizuje jedan par i uzima novac za to, a mi nikada nismo dobili nikakva sredstva iako smo se uključili nekoliko puta", rekla je ona Tanjugu.

Rajićeva ističe da će u okviru manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" biti obeleženo nekoliko važnih datuma, kao što su Dan pobede nad fašizmom, Dan Evrope i Međunarodni dan muzeja.

Direktorka je dodala da je u Galeriji čačanskog muzeja trenutno postavljena izložba "Đeneral Božidar Terzić 1867-1939", posvećena oficiru rođenom u Gornjem Milanovcu, koji je učestvovao u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine.
Bio je komandant Šumadijske divizije i poziva, a za zasluge nagrađen je visokim odlikovanjima.

Izložba će trajati do 14. aprila, a dva dana kasnije sledi postavka "Moda šešira" koja se realizuje u saradnji sa muzejem iz Šapca.

Posetioci će tokom manifestacije moći da obiđu i stalnu postavku čačanskog muzeja, koja se sastoji iz tri dela – prošlost čačanskog kraja od praistorije do srednjeg veka, crkve i manastiri i borbe i ratovi od 1804. do 1941. godine.

Rajić podseća da je ta postavka jedna od najboljih u Srbiji i da sadrži veoma retke i vredne eksponate.

Tokom manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" muzejski programi u zemlji biće besplatni, a pored redovnih postavki obuhvatiće izložbe, javne razgovore, predavanja i druge sadržaje.

Rajić se osvrnula i na zamisao ministra kulture Ivana Tasovca o decentralizaciji kulture, izrazivši očekivanje da će on posetiti muzej u Čačku, koji je stekao status kulturne ustanove od nacionalnog značaja.
"Ideja je dobra, ali videćemo kako će se pokazati u praksi. Imamo malo zaposlenih, znatno manje nego druge ustanove, a ukoliko ministar dođe kod nas predočićemo mu probleme sa kojima se suočavamo", zaključila je ona.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.