Izvor: Magyar Szó, 02.Jun.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkud voda u podrumima centra?

Ni dalje se ne zna odakle se u subotu, u toku noći izlila voda u podrume muzeja, pozorišta, galerije i u rekreacionu salu i saunu hotela Vojvodina u Zrenjaninu. Ove zgrade se sve redom nalaze na glavnom trgu grada gde se poslednih meseci izvodi rekonstrukcija. Za sada se ne zna da li je voda u podrume dospela zbog eventualnih propusta prilikom ove rekonstrukcije. Zvaničnog saopštenja povodom slučaja još nema, a procena štete je >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << u toku.

Voda je prvo primećena u podrumu pozorišta u subotu ujutru, kada su se saradnici pozorišta pripremali za jednu predstavu. Odmah su informisali nadležne, a Gradski vodovod i vatrogasci su odmah počeli sa ispumpavanjem vode. O slučaju je informisan i sekretarijat MUP-a. Do subote uveče je odstranjeno oko 600 hiljada litara vode iz podruma navedenih ustanova. Nivo vode je ponegde dostizao i čitava dva metara.

Prema prvim procenama veća šteta se nije desila ni u podrumu pozorišta, ni u podrumu muzeja jer tamo nisu držane vrednije stvari, a zgrade su osigurane. Ozbiljnija šteta je mogla biti naneta samo u magacinu galerije, gde su otpremljene prvenstveno skulpture i manji broj slika, ali na svu sreću veći deo slika je u depou ečkog zamka. Direktor Moderne galerije, Igor Dostanić je rekao da veća šteta nije nastala ni u toj ustanovi zahvaljujući brzoj reakciji Gradskog vodovoda, vatrogasaca, policije i radnika galerije. Slike i drugi predmeti se sada suše u prizemnom delu zgrade na osnovu upustava dobijenih od nadležnog ministarstva i stručnjaka lokalnog muzeja.

Prema prvim nagađanjima voda je u podrume mogla dospeti samo iz sistema gradskog vodovoda, ali je Gradski vodovod demantovao ovu mogućnost. Prema saopštenju Gradskog vodovoda njihovi su radnici konstatovali da cevi pod njihovom kontrolom nigde nisu pukle, što znači da nisu odgovorni za ono što se desilo, a razlog izlivanja vode treba tražiti u instalacijama navedenih ustanova.

O detaljima dešavanja će nadležni detaljne informacije dati narednih dana, a određivanje eventualnih odgovornih lica će zavisiti od rezultata istrage.
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.