Novosadske galerije i muzeji priredili bogat i raznovrsan program

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2020, 19:31

Novosadske galerije i muzeji priredili bogat i raznovrsan program

16. Evropska Noć muzeja, tradicionalna svetska manifestacija, obeležava se danas u okviru najznačajnijeg muzejskog događaja kod nas, „Muzeji za 10“, pod sloganom „Muzeji za jednakost: raznovrsnost i uključenost”. Novosadske galerije i muzeji su za posetioce priredili bogat i raznovrsan program, koji će publika, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, moći da pogleda do 20 časova, i to besplatno.

Tema ovogodišnje manifestacije “Muzeji za 10” - „Muzeji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za jednakost: raznovrsnost i uključenost“, podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za sve ljude, bez obzira na njihove različitosti.

Vođene time, glavne novosadske muzejske i galerijske institucije, povodom obeležavanja Noći muzeja, prilagodile su programe najrazličitijoj publici, kako bi umetnost učinile dostupne svima.

Posetioci Galerije Matice srpske, pored stalne postavke srpske umetnosti od 18. do 20. veka i aktuelne izložbe „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“, imaće priliku da uživaju i u posebnom programu „Umetnost i pokret“, koji obuhvata projekciju inkluzivnih filmova PerArt udruženja i različita kustoska vođenja kroz stalne postavke.

Pored Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, Evropsku noć muzeja u Novom Sadu obeležiće i Muzej Vojvodine, Muzej grada, Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, i mnoge druge institucije.


Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.