Noć muzeja: Sloboda inspirisala celu Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2019, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć muzeja: Sloboda inspirisala celu Srbiju

"Noć muzeja", koja je održana u subotu od 16 časova do ponoći, probudila je publiku širom Srbije u preko 40 gradova, na 155 lokacija sa 225 različitih dešavanja, dokazujući iz godine u godinu da za uzbudljive priče iz kulture, umetnosti, istorije i nauke vlada veliko interesovanje.

Inspirisani ovogodišnjom temom "Sloboda", muzeji, galerije i brojne ustanove kulture u celoj zemlji, preko 60 lokacija širom Beograda otvorilo je svoja vrata vernoj, ali i novoj publici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih uzrasta.

Na hiljade posetilaca "Noći muzeja" u Beogradu istražilo je svet neverovatnih ogledala izloženih u Etnografskom muzeju, otkrivajući zanimljive priče ovih predmeta, ali i njihovu važnu ulogu u narodnim običajima, verovanjima i svakodnevnom životu.

Šarenilo hipi pokreta, ali i važne društvene, prilično revolucionarne poruke koje se iza toga kriju, zaintrigirale su posetioce Galerije ULUS gde je otvorena izložba "Vudstok - poslednja utopija".

Najintrigantnija postavka ovogodišnje "Noći muzeja", izložba Uprave carine Republike Srbije o neočekivanim stvarima koje putnici pokušavaju da prokrijumčare preko granice, ujedno je bila i jedna od najposećenijih.

Fascinantnim pozorišnim performansom "The Box 2.1", koji spaja naučne trikove, laserske i svetlosne efekte, Njegoševe poruke i plesne pokrete, reditelj Nikola Zavišić i Radio.Nica oduševili su posetioce Paviljona "Cvijeta Zuzorić".

Veliko interesovanje vladalo je za vođene ture kroz Bajrakli džamiju i sinagogu "Sukat Šalom".

Pedagoški muzej privukao je armiju najmlađih posetilaca, dok su cele večeri znatiželjni posetioci strpljivo čekali u red da zavire u fascinantnu Palatu Srbija.

Narodni muzej Šabac poveo je svoje posetioce na putovanje kroz vreme uz neverovatne ljubavne priče iz prošlosti, kao i jednu spremnu za budućnost.

Izložba "Kako smo se voleli", uz stalnu postavku koja je ovom prilikom predstavljena, privukla je više od 1.500 oduševljenih posetilaca.

Veliki broj Nišlija u "Noći muzeja" posetio je Univerzitetsku biblioteku "Nikola Tesla" u kojoj je otvorena izložba "Krila Vilingrada".

Prateći razvoj vazduhoplovstva u tom gradu tokom proteklog veka, posetioci su oduševljeno istraživali padobransku opremu, makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, ali i predmete iz privatnih kolekcija.

U Somboru više od 500 posetilaca zabeležila je izložba radova čuvenog francuskog impresioniste Anrija de Tuluz-Lotreka u Kulturnom centru "Laza Kostić".

I izložba "Milenina dvorska vizura" privukla je više od 500 posetilaca u Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu, a neke od karikatura slavne umetnice ovom prilikom su prvi put prikazane u javnosti.

Fascinantnom pričom o neobičnom novčiću, razglednici, jednom Hadrijanu i poniznoj Sofiji Narodni muzej Veliko Gradište pokazao je da posetioci "Noći muzeja" umeju da prepoznaju i nagrade zanimljive i inovativne muzejske prakse.

"Noć muzeja" predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Noć muzeja – publika uživala u pričama za pamćenje

Izvor: RTS, 19.Maj.2019

Širom Srbije u više od 40 gradova u Noći muzeja bila su otvorena vrata za posetioce izložbenih avantura. Premijernim sadržajima na više od šezdeset lokacija 16. Beogradska Noć muzeja publiku je držala budnom do ponoći. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.