Manifestacija Muzeji za 10 od 9. do 15. novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2020, 12:51

Manifestacija "Muzeji za 10" od 9. do 15. novembra

Manifestacija „Muzeji za 10“ održaće se ove godine u periodu od 9. do 15. novembra. Evropska noć muzeja biće obeležena u subotu, 14. novembra.

Već tradicionalno, Manifestacija je trebalo da se održi tokom maja meseca, ali je zdravstvena situacija u svetu i potpuno zatvaranje muzeja uticalo da se ovaj događaj odloži.

Kako bi još aktivnije uključili publiku organizatori su pokrenuli Nagradni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konkurs: "Predstavi svoj muzej", kojim su pozvali publiku da u formi kratke video forme predstavi svoj omiljeni muzej.

Klipovi će biti predstavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji nagrađeni.

Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je: Muzeji za jednakost: Raznolikost inkluzija.

Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja - potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Ove godine 16. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. novembra.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacija Muzeji za 10 predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu, najveću do sada na teritoriji Srbije, jedinstvenu u evropskom kulturnom prostoru, koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Manifestacija je osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji, a u cilju efikasnije rada i veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom, što ujedno rezultira intenzivnijom interakcijom sa publikom i većom posetom.

Istovremeno, bogati i raznovrsni programi obogaćuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Program Narodnog muzeja Zrenjanin

Program Narodnog muzeja Zrenjanin tokom manifestacije sadrži pet izložbi, pristup Stalnoj postavci i projekciju filma „Ruža Šulman“. U Salonu će biti postavljena aktuelna izložba „Smrt fašizmu!“ kao i kamerna izložba „Tito plakat – štampana akcija“, u Holu izložba radova dečje radionice „Moj grad, lep kao slika!“, Mali salon prikazuje izložbu „Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“, a na drugom spratu Muzeja biće kamerna postavka „Upoznajte primate“. Stalna postavka takođe je otvorena za posetioce. Film „Ruža Šulman“ biće prikazan u Noći muzeja u subotu 14. novembra u 19 časova u Salonu NMZ.

Kako bi se publika uključila u aktivnosti, organizatori manifestacije Muzeji za 10 pokreću akciju „Predstavi svoj muzej”, kojom pozivaju posetioce da u formi kratkog video klipa od najviše tri minuta predstave svoj omiljeni lokalni muzej. Klipove će i publika i organizatori postaviti na društvenim mrežama, a najkreativniji će biti nagrađeni. Posetioci prilikom postavljanja materijala treba da stave sledeće haštagove: #Muzejiza10 #ICOMSerbia #muzejzr #muzejzrenjanin

Tokom trajanja manifestacije radno vreme Narodnog muzeja Zrenjanin biće uobičajeno: izložbeni saloni će biti otvoreni 9 do 19.30 (sa pauzom 13.30 do 14 časova), a stalna postavka radiće 8.30 do 19 časova. U sredu 11. novembra kada se obeležava Dan primirja Muzej neće raditi.

U Noći muzeja, u subotu 14. novembra radno vreme je od 17 do 21 čas.

Ulaz je besplatan.

Evropska noć muzeja uz sadržaje u Narodnom muzeju, obuhvatiće i programe Savremene galerije, Narodnog pozorišta, Kulturnog centra, kao i udruženja Veliko srce u Lazarevu. Svi sadržaji biće realizovani u subotu 14. novembra od 17 do 21 čas. Ulaz je besplatan.

Programi su koncipirani u skladu sa obavezama i preporukama povodom aktuelne epidemiološke situacije. Broj posetilaca koji istovremeno mogu boraviti u prostoru je ograničen. Publika je u obavezi da nosi masku i održava međusobno rastojanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.