Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednodnevni muzej u klubu „Akademija”

Izabel Termini, Johana Rajner i Johanes Hofman, umetnici iz Austrije, tokom „Noći muzeja” u prostoru poznatog beogradskog kluba uz pomoć posetilaca ispričaće različite priče

Tokom ovogodišnje „Noći muzeja”, 16. maja, popularni beogradski klub „Akademija”, u Rajićevoj ulici, biće ponovo otvoren. Tokom tih nekoliko sati, koliko traje manifestacija, unutar njegovih zidova zaživeće projekat „Jednodnevni muzej”, čiji su idejni tvorci troje umetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Austrije – Izabel Termini, Johana Rajner i Johanes Hofman. Upoznali smo ih prilikom njihovog nedavnog boravka u Beogradu, tokom kojeg su istraživali potencijalne lokacije za svoju zamisao. Pred sam odlazak iz Srbije javili su nam da su odabrali upravo „Akademiju”.

O čemu je, zapravo, reč? Ova specifična muzejska instalacija traje zaista samo jedan dan. Konceptualno se naslanja na istoriju i namenu mesta u kojem se nalazi, na tradiciju koja ga prati i ono što je najvažnije – zavisi od direktnog učešća publike, koja umetnicima pomaže da realizuju svoj projekat. U njemu se, tako, na kraju nađu fotografije, objekti i različiti predmeti koje posetioci nekoliko dana ranije ili na sam dan otvaranja donesu. Svako ko dođe, na taj način, istovremeno postaje i kustos.

– Pre nego što smo se odlučili za ovaj klub, razmatrali smo nekoliko lokacija: nekadašnju fabriku stakla, Kalemegdansku tvrđavu, ostatke Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu... Samo mesto koje istražujemo i ljudi, koji su tu živeli, ili radili, ili su na bilo koji način sa njim u vezi, jesu ključni. Moramo da budemo i pragmatični – da na licu mesta odlučimo šta je moguće izvesti za tako kratko vreme, a šta nije, tako da je naša aktivnost veoma zgusnuta. Smatramo da je „Akademija” pravo mesto – kaže Izabel Termini i dodaje da je ovo prvi put da ova grupa učestvuje u nekoj od „Noći muzeja”, koje se organizuju širom Evrope. Kako ističe, u Austriji je to noć kada se i umetnici i posmatrači dobro provedu.

Slične muzeje efemeralija već su realizovali na različitim mestima. Jedom je to bilo u tržnom centru u Beču, potom na kružnom toku u Lincu, a jednom čak i u bivšem zatvoru, u Sinopu, gradu u Turskoj.

– U jednom od eksperimenata bavili smo se rukotvorinama. Instalirali smo radni studio u kvartu poznatom po radnjama starih zanata i animirali stanovnike da pokažu svoje znanje. To je bila neka vrsta radionice, što bi moglo da predstavlja dobar model našeg rada – uvek kompletiramo aktivnosti uz znanje i informacije posetilaca. Do sada je odgovor publike uvek bio dobar kada se prevaziđe početna trema. Ispostavljalo se da ljudi jako dobro znaju šta je kultura, šta od nje žele i šta bi želeli da vide – dodaje Johana Rajner.

Teme su uvek različite, kao i umetnički mediji kojima se priča predstavlja.

Nekoliko dana pre početka „Noći muzeja” autori će uputiti i zvaničan poziv svima koji žele da učestvuju u projektu. Svako ko dođe i donese neki predmet ili evocira neko sećanje, makar i samo emociju, biće dobrodošao.

– U formi „kafea sećanja” potrudićemo se da prikupimo lične istorije i podsetnike na događaje koji su značajni za ovo legendarno sastajalište mladih. Objekti koje ćemo mi doneti, ali i oni koje će donirati Beograđani biće, takođe, i naš alat za komunikaciju. Oni će biti srž za pripovedanje priče. Svima je lakše da o sebi i svom životu pričaju posredno, pripovedajući o nekom konkretnom predmetu koji im je emotivno značajan – dodaju naši gosti zajedno u glas.

Izabel Termini, Johana Rajner i Johanes Hofman došli su na poziv „Noći muzeja” i Austrijskog kulturnog foruma, budući da je Austrija ove godine zemlja partner te manifestacije. Cilj je i da se prikaže austrijska kultura u Srbiji i srpska u Austriji.

Milica Dimitrijević

objavljeno: 07.04.2015.
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.