Akademija kao muzej: Prvi smo se vratili u legendarnu Rupu - evo šta smo tamo zatekli

Izvor: Blic, 16.Maj.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akademija kao muzej: Prvi smo se vratili u legendarnu "Rupu" - evo šta smo tamo zatekli

Legendarni Klub Akademija lociran u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihajlovoj, biće otvoren tokom Noći Muzeja. Izabel Termini, Johana Rajner i Johan Hofman, troje umetnika iz Austrije u saradnji sa srpskim vizuelnim umetnikom Vladimirom Miladinovićem možda će po poslednji put otvoriti vrata čuvene "Rupe" beogradskoj publici.

EINTAGSMUSEUM grupa iz Austrije je odlučila da oživi "Akademiju", praveći od nje Muzej na jedan dan.

"Kustosi" ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << muzeja biće svi oni koji su obeležili ovo mesto, bilo svojim nastupima, stvaralaštvom ili jednostavno izlascima, a zvuk osamdestih i devedestih će oživeti na vinilu i audio kasetama.

- Stekli smo utisak koliko je ovo mesto bitno za Beograđane. Ovo je za vas važna emotivna priča. Reakcija je bila i više nego zanimljiva, naš cilj je da stvorimo prostor kolektivnom sećanju, priču o jednoj ideji koja se manifestovala u jedan prostor - naglašava Johan Hofman.

Klub koji je bio vođen od strane studenata od 1961 do sredine devedesetih, imao je veoma važnu ulogu za srpsku umetnost i muzičku scenu. Međutim kao što je bio slučaj sa mnogim drugim objektima u Beogradu, klub je privatizovan krajem devedesetih i na kraju zatvoren 2011. posle problema sa kupcem prostora. Mada je najavljivano da će biti pretvorena u galerijski prostor za studente, Demija od tada nije zaživela.

Šta smo zatekli u legendarnoj "Rupi" pogledajte na sajtu "24sata".
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.